Určitě si z dětství pamatujete vůni čerstvých koláčů, které vaše babička vytáhla z pece, a vy jste netrpělivě čekali, až vychladnou. Mezitím jste se rozhodovali, zda si dáte povidlové, makové, nebo tvarohové.
Dlouhou dobu neměl náš čtenář Dan odvahu koláče zkusit, protože ty upečené od babičky nebo sousedek vždycky chutnaly tak výborně. Jednou se k němu dostala prosba od kamarádů, že by si s chutí dali právě domácí koláče. A tak mu nezbylo než se do nich pustit. Nakonec to nebylo tak těžké, jak si na začátku myslel, a nyní je připravuje pravidelně, alespoň dvakrát do měsíce.
Suroviny (pro 4 osoby)
- 350 g hladké mouky
- 180 ml vlažného mléka
- 150 g polohrubé mouky
- 100 g rozpuštěného másla
- 80 g cukru krupice
- 30 g čerstvého droždí
- 1 vejce + trochu na potření
- vanilkový extrakt
- špetka soli
Postup
- Smícháme hladkou a polohrubou mouku, přidáme droždí a mléko. Necháme 30 minut kynout.
- Následně přidáme vejce, cukr, vanilkovou esenci, máslo a špetku soli a vše znovu zamícháme.
Ingredience mícháme tak dlouho, dokud nebude těsto hladké a nepřestane se lepit na stěny mísy. Opět ho necháme 30 minut kynout. - Vykynuté těsto rozdělíme na stejně velké kousky o cca 50 gramech. Dáme je na pečicí papír na plech a opět necháme 30 minut kynout.
- Následně z nich vytvarujeme koláče. Dobře poslouží sklenice od přesnídávky, na kterou pořádně zatlačíme, až vzniknou pěkné okraje.
- Ty potřeme rozmíchaným vejcem, koláče plníme náplněmi a ještě necháme chvíli kynout.
- Mezitím si zapneme troubu na 180 °C.
- Vložíme koláče do trouby a pečeme je asi 20 minut.
Necháme vystydnout a můžeme se do nich pustit – dobrou chuť!