Bramboráky se dělají snad na celém území České republiky a těší se stále velké oblibě. V Orlických horách a přilehlém okolí se jim říká „křapáče“. Asi proto, že když se do dobře osmažené pochoutky kousne, vydá charakteristický zvuk, vzdáleně připomínající křápnutí.
Recept je jednoduchý – je ale potřeba nezapomenout na některá úskalí, která by nám mohla vynaložené úsilí zhatit. Jak tedy na křupající křapáče?
Suroviny pro 4 osoby
- 1 kg brambor
- 200 g sádla
- 120 g hladké mouky
- 100 g anglické slaniny nebo špeku nakrájené na drobné kostičky
- 5 stroužků česneku
- 2 vejce velikost L
- koření (pepř, majoránka)
- sůl
Postup
- Nastrouháme syrové očištěné brambory, osolíme a necháme je, aby pustily vodu (okolo 30 minut), kterou následně slijeme.
- Pokud byste vodu neslili, bramboráky by nedržely tvar a trhaly by se.
- Následně k bramborám přidáme ostatní suroviny potřebné k přípravě těsta.
- Zamícháme je a necháme asi 10 minut odstát, aby se chutě propojily.
(Pokud ještě nyní brambory pustí nějakou vodu, opatrně ji slijeme.) - Poté směs formujeme do kulatého tvaru. (Danův tip: skvěle funguje tvořítko na burgery.)
- Mezitím si připravíme pánev, ve které rozpustíme sádlo.
- Na sádle nešetřete – je potřeba, aby v něm bramboráky plavaly, jinak nebudou dobře a rovnoměrně propečené.
- Po opečení osušte přebytečný tuk ubrouskem a servírujte.
Špatný recept-brambory nastrouhat a zalít horkým mlékem,jinak brambory zčernají !!!
Dobrý den, děkujeme za Vaše upozornění! Pěkný den.