Čtenář Dan vaří: Křapáče aneb bramboráky

Bramboráky se dělají snad na celém území České republiky a těší se stále velké oblibě. V Orlických horách a přilehlém okolí se jim říká „křapáče“. Asi proto, že když se do dobře osmažené pochoutky kousne, vydá charakteristický zvuk, vzdáleně připomínající křápnutí.

Křapáče aneb bramboráky

Recept je jednoduchý – je ale potřeba nezapomenout na některá úskalí, která by nám mohla vynaložené úsilí zhatit. Jak tedy na křupající křapáče?

Suroviny pro 4 osoby

  • 1 kg brambor
  • 200 g sádla
  • 120 g hladké mouky
  • 100 g anglické slaniny nebo špeku nakrájené na drobné kostičky
  • 5 stroužků česneku
  • 2 vejce velikost L
  • koření (pepř, majoránka)
  • sůl

Postup

  1. Nastrouháme syrové očištěné brambory, osolíme a necháme je, aby pustily vodu (okolo 30 minut), kterou následně slijeme.
  2. Pokud byste vodu neslili, bramboráky by nedržely tvar a trhaly by se.
  3. Následně k bramborám přidáme ostatní suroviny potřebné k přípravě těsta.
  4. Zamícháme je a necháme asi 10 minut odstát, aby se chutě propojily.
    (Pokud ještě nyní brambory pustí nějakou vodu, opatrně ji slijeme.)
  5. Poté směs formujeme do kulatého tvaru. (Danův tip: skvěle funguje tvořítko na burgery.)
  6. Mezitím si připravíme pánev, ve které rozpustíme sádlo.
  7. Na sádle nešetřete – je potřeba, aby v něm bramboráky plavaly, jinak nebudou dobře a rovnoměrně propečené.
  8. Po opečení osušte přebytečný tuk ubrouskem a servírujte.

2 komentáře k článku “Čtenář Dan vaří: Křapáče aneb bramboráky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*