Tenhle recept patří mezi Danův oblíbený. Doma dříve vařili většinou slepici na paprice, ale v současné době Dan připravuje jenom kuře. I když je o něco sušší než slepice, stále se jedná o velmi chutné jídlo, které se u něj doma podává s různými přílohami – knedlíkem, rýží nebo noky.
Suroviny pro 4 osoby
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 kuře nebo 8 kuřecích stehen
- 400 ml zakysané smetany
- 100 g slaniny
- 50 g másla
- 4 lžičky sladké papriky nebo kombinace sladké a pálivé papriky, pokud máte raději ostřejší chuť
- 2 velké cibule
- koření (pepř, sůl, nové koření)
- hladká mouka
- rostlinný olej
Postup
- Kuře omyjte a očistěte. Následně nasolte a lehce opepřete.
- Mezitím nechte na troše oleje osmažit slaninu.
- Až se rozvoní, přidejte do hrnce naporcované kuře nebo kuřecí stehna a nechte opékat ze všech stran dozlatova.
- Teď je ta správná doba pro to, abyste kuře vyndali a do oleje vložili nadrobno nakrájenou cibulku.
- Počkejte, až zesklovatí, přidejte papriku a nechte, než se rozvoní.
- Potom vraťte maso zpátky a přidejte koření.
- Vše podlijte kuřecím vývarem a nechte dusit.
- To, že kuře už je hotové, poznáte podle toho, že jde pěkně od kostí – bude to trvat asi hodinu. Nezapomeňte kuře podlévat, aby se nepřipeklo.
- Mezitím si připravte světlou zásmažku.
- Do hrnce dejte máslo, zahřejte ho a vmíchejte do něj hladkou mouku.
- Když je maso hotové, vyndejte ho a do hrnce, kde se kuře dusilo, přidejte hotovou zásmažku.
- Pak přidejte zakysanou smetanu a dochuťte.
- Maso vraťte zpátky a máte hotovo. Příloha už je jenom na vás.