Dan je čtenářem webu Jak v kuchyni a podělil se s námi o svůj postoj k vaření a také o jeden ze svých receptů. Často se inspiruje na cestách v zahraničí: “Asijská kuchyně je lehká, rychlá a zábavná. Baví mne experimentovat a kombinovat různé chutě a následně zkoušet výsledek. Když vyrazím do zahraničí, vždy mé kroky vedou nejdřív do asijských restaurací. A musím říct, že chutě se velmi liší – i když se jídlo na jídelním lístku jmenuje stejně. Pravidelně si také ze svých cest vozím koření a omáčky, které potom přidávám do vaření, aby jídlo chutnalo co nejvíce autenticky”.
Suroviny (4 osoby)
- 300 g čerstvé tresky nakrájené na kostky
- 250 g tenkých rýžových nudlí
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule
- 2 lžíce curry pasta massaman
- sójovou omáčku
- ústřicovou omáčku
- rybí omáčku
- kořenovou zeleninu (2 mrkve, 2 petržele a půlku celeru)
- zázvor
- česnek
- červená paprika
- čerstvé bylinky (koriandr, perilla)
Postup
Na rostlinném oleji nechte zezlátnout cibulku, následně do ní zamíchejte 2 lžíce curry pasty Massaman (není tak ostrá jako zelená curry pasta). Směs nechte rozvonět a přidejte do ní nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu. Jakmile se orestuje i zelenina, přidejte k ní rybu.Vše na pánvi lehce dochuťte sójovou, ústřicovou a rybí omáčkou. Po 5 minutách přidejte najemno nakrájený zázvor společně s česnekem a červenou paprikou. Počkejte, až změknou, a jednotlivé chutě se spojí. Mezitím si připravte rýžové nudle dle návodu. Následně je smíchejte s připraveným základem – společně prohřívejte cca 4 minuty. Na závěr přidejte nakrájené čerstvé bylinky.
Pak už nezbývá než hotové jídlo naservírovat a popřát dobrou chuť.