Čtenář Tomáš vaří: Hovězí guláš z veverky

Tomáš v sobě lásku k vaření objevil poté, co se vrátil ze zahraničí a začalo se mu stýskat po všech chutích, které díky cestování poznal. Při vaření se inspiruje zahraničními internetovými stránkami, ale i českými kuchaři. Rád zahradničí a v kuchyni pak zpracovává vlastní zeleninu i ovoce. Jeho nejoblíbenějším jídlem je králík na česneku a hořčici.

Hovězí guláš z veverky

Suroviny (pro 4 porce)

  • 1 kg hovězího masa – nakrájeného na větší kostky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 3 stroužky česneku, oloupané, nakrájené na kostičky
  • 2 větší cibule, oloupané, nakrájené na kostky
  • 2 lžíce sádla, případně olej
  • 1 plechovka drcených rajčat
  • 1 plechovka rajského protlaku
  • 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce červené papriky
  • dijonská hořčice
  • pasta z feferonek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka na dochucení

Postup

1. Maso nakrájené větší kostky propracujeme na prkénku se solí a pepřem.

2. Velmi zprudka ho opečeme na sádle – jakmile maso chytne barvu do hněda, vyndáme na talíř, ztlumíme plamen a dáme opékat cibuli.

3. Pokud se cibule přichytává, na chvilku odstavíme (cibule tak pustí vodu).

4. Cibuli orestujeme a vrátíme zpět maso.

5. Přidáme česnek, promícháme.

6. Dále přidáme červenou papriku a protlak a restujeme 2 minuty.

7. Následně přihodíme rajčata, papriku a hořčici.

8. Vše zarestujeme, přidáme lžičku pasty z feferonek a sůl.

9. Zalijeme vývarem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C – vývaru přidáme jen tolik, aby bylo maso ponořené.

10. Vše dusíme cca 1,5 hodiny. Během dušení ochutnáme a případně přidáme pastu nebo vývar.

11. Guláš takto průběžně upravujeme do změknutí masa. Poté ho vyndáme z trouby a přendáme zpět na sporák.

12. Pokud je guláš řídký, zahustíme kukuřičným, nebo bramborovým škrobem. Postačí většinou 2 lžičky, které rozmícháme ve studené vodě, přidáme do guláše a necháme provařit 10 minut.

13. Těsně před vypnutím přidáme drcenou majoránku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*