Pro Dagmar je vaření velkou zálibou. Jídla připravuje pro manžela, nebo děti, a nechává se vést svou fantazií. Netráví ale čas jen u plotny, potkat ji můžete i venku při běhání. Tuhle aktivitu si velice oblíbila.
Vyzkoušejte její recept na domácí svíčkovou na smetaně.
Suroviny pro 4 porce
Omáčka
- 300 g celeru
- 300 g petržele
- 300 g mrkve
- 250 ml smetany
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 větší cibule
- 2 lžíce octa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce brusinek
Maso
- 1,5 litru vývaru
- 1,5 kg hovězího masa, svíčková
- bobkový list
- nové koření
- pepř
- sůl
Postup
Omáčka
1. Kořenovou zeleninu a cibuli, nakrájíme na malé kousky a krátce orestujeme na másle.
2. Z třtinového cukru si připravíme karamel.
3. Do hotového karamelu přidáme ocet a necháme jej odpařit.
4. Poté společně smícháme plnotučnou hořčici, brusinky, zeleninu a rozmixujeme dohladka.
5. Zalijeme smetanou a krátce povaříme.
6. Hotovou omáčku osolíme dle chuti..
Maso
1. Maso osolíme, opepříme a prošpikujeme.
2. Poté ho osmahneme z obou stran na másle.
3. Nyní dáme stranou tuk, na kterém jsme maso osmažili.
4. Maso dáme do pekáče a podlijeme 1,5 l vývaru s přidaným kořením.
5. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 ° přibližně 1 hodinu.
6. Podle potřeby podléváme maso vývarem, aby se šťáva nevypekla.
7. Po upečení podáváme s omáčkou.