Čtenářka Jaroslava připravuje: Janovské pesto

Třiatřicetiletá zdravotní sestra Jaroslava si dala přestávku od práce v nemocnici a je doma s dvouletým synkem. Ráda vaří, peče, poslouchá orientální hudbu a cestuje. Inspiraci pro svá kuchyňská dobrodružství hledá na internetu a také ve starých kuchařkách. Ze zahrádky má stálý přísun čerstvé zeleniny a bylinek, z nichž při vaření nejraději používá saturejku, která se skvěle hodí do masa, omáček a salátů. Dalším jejím velkým favoritem je bazalka, ze které připravuje pesto. janovske pesto_jvkPesta si připravím klidně i deset sklenic, protože se u nás dlouho neohřeje. Jíme jej samozřejmě s těstovinami, ale i na bagetách, s mozzarellou nebo salátem.

Suroviny na jednu skleničku

  • 15 – 20 vzrostlých snítek bazalky
  • 1 lžíce parmezánu
  • 1 velký stroužek česneku
  • 2 lžíce orestovaných piniových oříšků
  • sůl a pepř
  • 2 -3 lžíce olivového oleje

Postup

Všechny suroviny rozdrtím v hmoždíři, nebo rozmixuji. Vzniklou hladkou kaši pak plním do skleniček od výživy a zaliji tenkou vrstvou olivového oleje. Pesto vydrží v lednici několik týdnů.

Když pesto načnu, doporučuji jej vždy znovu zalít olivovým olejem, abyste zabránili přístupu vzduchu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*