Třiatřicetiletá zdravotní sestra Jaroslava si dala přestávku od práce v nemocnici a je doma s dvouletým synkem. Ráda vaří, peče, poslouchá orientální hudbu a cestuje. Inspiraci pro svá kuchyňská dobrodružství hledá na internetu a také ve starých kuchařkách. Ze zahrádky má stálý přísun čerstvé zeleniny a bylinek, z nichž při vaření nejraději používá saturejku, která se skvěle hodí do masa, omáček a salátů. Dalším jejím velkým favoritem je bazalka, ze které připravuje pesto. Pesta si připravím klidně i deset sklenic, protože se u nás dlouho neohřeje. Jíme jej samozřejmě s těstovinami, ale i na bagetách, s mozzarellou nebo salátem.
Suroviny na jednu skleničku
- 15 – 20 vzrostlých snítek bazalky
- 1 lžíce parmezánu
- 1 velký stroužek česneku
- 2 lžíce orestovaných piniových oříšků
- sůl a pepř
- 2 -3 lžíce olivového oleje
Postup
Všechny suroviny rozdrtím v hmoždíři, nebo rozmixuji. Vzniklou hladkou kaši pak plním do skleniček od výživy a zaliji tenkou vrstvou olivového oleje. Pesto vydrží v lednici několik týdnů.
Když pesto načnu, doporučuji jej vždy znovu zalít olivovým olejem, abyste zabránili přístupu vzduchu.