Jsou hospodyňky, které doma nepřipravují mořské plody, hamburgery ani tortillu třeba proto, že se drží tradic a vynikají při vaření receptů výhradně z české kuchyně.
Mezi ně patří čtenářka Libuše, která své kuchyni kraluje už celých 35 let. Na klasicky českých jídlech si pochutná nejlépe a nevidí důvod, proč by na tom měla něco měnit. Pojďme se inspirovat a uvařit si dle jejího receptu hovězí guláš s domácím knedlíkem.
Suroviny
Guláš
- 1,5 litru vody
- 500 g hovězí kližky
- 3 lžíce sladké papriky
- 2 cibule
- 2 feferonky
- 1 lžíce pálivé papriky
- ,,záklechtka“ (200 ml vody a 3 lžíce hladké mouky)
- majoránka
- kmín
- česnek
- sůl
- pepř
Knedlík
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 rohlík – nakrájený na kostičky
- sůl
- kvásek (3 dcl vlažné mléko, 1/2 kostky čerstvého droždí a 2 lžičky cukru)
Postup
Guláš
1. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli.
2. K cibuli přidáme maso, nakrájené na kousky a necháme ho zatáhnout.
3. Pak do základu vmícháme mletou sladkou a pálivou paprikou.
4. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené feferony, zalijeme vodou a dusíme do měkka.
5. Když je maso měkké, přidáme jíšku a majoránku.
6. Guláš ještě chvíli povaříme a dostatečně jej mícháme, aby se nám nepřipálil.
Knedlík
1. Připravený kvásek necháme vzejít.
2. Poté z kvásku a mouky vypracujeme těsto.
3. Do téměř hotového těsta přidáme rohlík.
5. Necháme kynout 30 – 40 minut.
6. Těsto rozdělíme na půl, jedna polovina může ještě odpočívat pod utěrkou, druhou propracujeme.
7. Vytvarujeme knedlík a necháme znovu kynout – cca 15 minut.
8. Vykynuté knedlíky vaříme v páře 20 minut bez otáčení.
9. Knedlík položíme na olejem potřený pařáček a vložíme do velkého kastrolu s trochou vody, pod pokličku.
10. Poté se pustíme do přípravy druhé polovina těsta. Dobrou chuť!