Pokud vás vždycky lákalo vyzkoušet domácí koblihy, ale děsila vás ta velká spotřeba oleje při smažení, pak vyzkoušejte recept čtenářky Marie, který je úspornější a také zdravější alternativou.
Paní Marie našla ve vaření a pečení velkou zálibu.. Svěřila se nám se svým životním krédem, které zní “Ať každý den stojí za to”. A my dodáváme, že s kynutými jablečnými koblížky to tak rozhodně bude.
Suroviny pro 30 kusů
- 500 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 7 lžic oleje
- 4 jablka
- 1 kostka droždí
- 1 vejce
- špetka soli
- máslo
- rum
- cukr moučka
Postup
- Mouku nasypeme do mísy, přidáme špetku soli, uděláme důlek a do něj nadrobíme droždí , zasypeme cukrem a zalijeme troškou vlažného mléka.
- Mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
- Pak přidáme vejce, olej , přilijeme zbytek mléka a vsypeme na kostičky nakrájená jablka , zbavená slupky a jádřince.
- Poté vše zpracujeme na hladké těsto.
- Těsto necháme zhruba hodinu kynout a potom z něj lžící vykrajujeme bochánky , které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Na plechu je lehce přimáčkneme dlaní a necháme cca 10 minut ještě dokynout.
- P pečeme v rozehřáté troubě při 200°C dozlatova.
- Jakmile plech vytáhneme z trouby, potřeme koblížky rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.
- Hned na to je přendáme na talíř a pocukrujeme.
Jde o velice chutnou, cenově dostupnou alternativu klasických koblih. Celá příprava, s kynutím i pečením, zabere maximálně hodinu a půl.