Dietní varianta sekané podle čtenářky Olgy, využívá netradiční zeleninu – sladké brambory. Těmi nahradíme část masa. Při dochucování nesmíme zapomenout na libeček a další bylinky a dále na cibuli a česnek. Sekaná tak bude mít výraznou chuť. Namísto sladkých brambor můžeme použít i obyčejné, které je třeba zbavit přebytečné vody.
Suroviny (pro 4 osoby)
- 250 g mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky nebo špaldové mouky
- 1-2 větší batáty
- 1 cibule
- 1 žloutek
- máslo
- libeček
- sůl
- pepř
Postup
- Batáty oloupeme a uvaříme.
- Po vychladnutí je v misce rozmačkáme.
- Na másle zpěníme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a krátce orestujeme.
- Dochutíme solí, pepřem a libečkem.
- Masovou směs smícháme s připravenými batáty a vše spojíme vaječným žloutkem.
- Pečicí formu vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a dáme péct sekanou.
- Sekanou ze sladkých brambor pečeme v troubě na 190 °C cca 60 minut.
- Podle potřeby můžeme podlévat máslem.