Vlaďka Lišková nedá bez čokolády ani ránu. Na mateřské dovolené peče skoro každý den a rodina ji za to miluje. A ona zas miluje svou rodinu a ještě čokoládu☺. Extra dekadentní čokoládový fondant si můžete upéci podle Vladčina receptu i vy.
Suroviny a postup (4 porce)
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 110 g másla
- 60 g třtinového cukru
- 100 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 2 lžíce hladké mouky
- máslo na vymazání
- 1 lžíce neslazeného kakaa
- 250 g jahod
- 1 lžíce třtinového cukru
Čtyři zapékací mističky vymažte máslem a vysypte kakaem. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni. Vejce, žloutky a cukr vyšlehejte do husté, nadýchané pěny, do které pomalu přilévejte rozpuštěnou čokoládu. Na konec vmíchejte mouku. Hotové těsto nalijte do formiček a pečte v předehřáté troubě na 220 °C. Délka pečení závisí na velikosti mističek a typu trouby. Mezitím si svařte jahody s trochou vody a lžící třtinového cukru. Po upečení dezert vyklopte z mističky, přelijte omáčkou a servírujte. Fondant má mít kůrku a vnitřek by měl zůstat tekutý.
Místo jahodové omáčky můžete použít šlehačku nebo zmrzlinu.