Zuzana vaří od svých 10ti let a dodnes ji to baví. Dle svých slov u vaření relaxuje a ze všeho nejvíce ji k dalšímu vaření inspiruje, když jejímu okolí chutná. Jakmile slyší, že má někdo z její rodiny na něco chuť, už vymýšlí, jak jídlo uvařit. Recept na vynikající kynuté lívanečky našla v sešitu po své babičce.
Suroviny
Na kvásek
- kostka droždí
- lžíce cukru krystal
- 2 lžíce mléka
- lžíce hladké mouky
Na těsto
- – ½ kg hladké mouky
- – strouhaná kůra z půlky omytého citronu
- – 3 vejce
- – špetka soli
- – 1 litr mléka.
Na tvarohovou směs
- polotučný tvaroh ve vaničce
- zakysaná smetana
- cukr moučka
- skořice mletá
Postup
Na kvásek si v malé mističce vidličkou rozmačkáme droždí, přisypeme cukr, mouku a trošku mléka. Připravený kvásek necháme odpočívat na teple – na směsi se musí udělat bublinky.
Do větší mísy si dáme mouku, sůl, mléko, citronovou kůru a vypracujeme si těsto, do kterého
přidáme kvásek a vejce. Po vymíchání těsta s kváskem hmotu přikryjeme utěrkou a dáme vykynout zhruba na 45 min.
Mezitím si vyšleháme tvaroh se smetanou, přisladíme dle své chuti a přidáme skořici (té přibližně půl čajové lžičky, opět záleží na vaší chuti). Tvarohovou směs hodně našleháme a dáme vychladit do lednice.
Když je těsto vykynuté, smažíme lívanečky z obou stran a následně pokládáme na papírový ubrousek, aby se nasákl přebytečný olej.
Ozdobíme tvarohovou směsí a sezonním ovocem.