Iveta se k pečení domácího chleba dostala před časem. K úžasnému chlebu se propekla přes desítky pokusů. Informace o správném pečení hledala na internetu, upravovala svůj původní recept, až vznikl tento dokonalý postup k upečení domácí chleba.
Suroviny a postup
- 300 g žitného kvásku
- 250 – 270 ml syrovátky (nebo vody s dvěma vrchovatými lžícemi jogurtu)
- 70 g žitné chlebové mouky
- 430 g hladké mouky pšeničné
- 100-120 g vařené brambory ve slupce, nastrouhané na jemno
- 3-4 lžičky soli (20 g)
- 1 velká lžíce drceného kmínu
- 1 velká lžíce celého kmínu
- 2 velké lžíce lněného semínka
- 1 velká lžíce chlebového koření
Na přípravu těsta můžeme použít domácí pekárnu, hnětač těsta nebo své šikovné ruce. Těsto by mělo být perfektně propracované.
Do mísy pro uhnětení těsta přidávejte suroviny v tomto pořadí: kvásek, voda, mouka, nastrouhaná brambora, sůl, kmín, koření. Těsto nesmí být moc tuhé, spíše vláčnější. Když bude potřeba, přidáme trošičku vody.
Těsto na chléb přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě, třeba u vařiče nebo topení.
Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu mírně pomoučněnou žitnou chlebovou moukou. Několikrát ho lehce přeložíme a vytvarujeme bochník. Potom ho skulíme do pomoučněné ošatky, kterou držíme pod okrajem pracovní plochy, přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple. Čím je kvásek silnější, tím rychleji těsto kyne.
Troubu si zapneme na 230 °C. Na dno dáme kastrolek s vodou a prázdný plech, který se musí nahřát. Připravíme si druhý plech, který vyložíme pečícím papírem.
Po vykynutí těsto rychle překlopíme i s pečícím papírem na nahřátý plech.
Pečeme na 230°C 10 minut. Potom snížíme teplotu na 180 – 190 °C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chleba postříkáme 3x vodou, třeba pomocí rozprašovače.
Jakmile je chleba upečený, necháme ho na mřížce vychladnout.
Výsledkem by měl být nadýchaný chléb s pružnou, ale hebkou střídkou, která vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčná.