Klára moc ráda peče, i když, jak sama říká, ne vždy se to podaří podle jejích představ. Tento recept vznikl úplnou náhodou, když dostala chuť na muffiny, ale neměla ve své ledničce už žádná vajíčka. Našla několik receptů na internetu, přidala k nim své zkušenosti s pečením a tak vznikl tento recept na čokoládovo-oříškový muffin.
Suroviny a postup
Těsto
- 1,5 hrnku špaldové hladké mouky
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1 lžíce žitné mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 hrnku lískových oříšků
- pár kapek vanilkového extraktu
- čokoláda
Krém
- 75 g másla (pokojová teplota)
- 2 malá balení žervé
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 300 g moučkového cukru
Připravíme si všechny ingredience na těsto. Lískové oříšky si umeleme tak, že mezi nimi zůstane pár větších kousků, a v míse vše smícháme dohromady. Kakaa můžete přidat i více, pokud chcete, aby měly muffiny tmavší barvu. V případě, že je těsto moc tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Připravené těsto plníme do košíčků ze tří čtvrtin a nakonec muffiny posypeme nasekanou čokoládou. Připravené košíčky naplněné těstem pečeme při 180 °C asi 20 minut.
Muffiny necháme vychladnout a mezitím si připravíme krém. Máslo našleháme. Přidáme k němu žervé, cukr a znovu šleháme. Nakonec vmícháme do krému vanilkový extrakt.
Vychladlé muffiny ozdobíme krémem a můžeme podávat.