Když nastanou zimní dny, vždycky dostanu chuť na silný vývar, který by mne postavil na nohy. Pro tuhle příležitost mám v mrazáku schované morkové kosti a žebra z našeho býka. Pak už není nic jednoduššího, než je vytáhnout a uvařit z nich vývar. Vrátí vás svou chutí do dob, kdy vařily babičky, a vždycky vám zvedne náladu a dodá energii.
Suroviny (pro 6 osob)
- 1 kg hovězích masových žeber
- 300 g růžičkové kapusty
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 2 brambory
- 1 hrst hrášku
- 1 cibule neloupaná
- vlasové nudle (můžete použít dle vaší chuti)
- koření (bobkový list, pepř celý, nové koření, semínka fenyklu)
Postup
Hovězí žebra dejte na 20 minut pod gril v troubě (já zapínám na maximum). Žebra se krásně rozvoní. Opečená žebra zalijeme studenou vodou, aby byla celá ponořená. Přidáme koření a cibuli i se slupkou, aby měl vývar pěknou barvu. Dáme vařit na co nejmenší plamen, aby vývar jenom probublával, ale neklokotal.
Vaříme přibližně 3 hodiny – průběžně z povrchu polévky sbíráme pěnu, aby byla dokonale čistá. Následně ji slijeme přes sítko do jiného kastrolu. Přidáme na jemno nakrájenou zeleninu, na půlky nakrájené kapustičky, obereme maso a dáme znovu na 30 minut vařit. Mezitím si připravíme vlasové nudle, které podle chuti umístíme na talíř při servírování.
Hotový vývar dochutíme solí a pepřem, dozdobíme petrželí a můžeme podávat.