Dýňová polévka je snadné jídlo, které si můžete připravit během chvilky. Podzim a začátek zimy je pro mne obdobím, kdy jsou polévky na denním pořádku.
A právě silný krém z dýně, kterou jsem si hned zamiloval, když mi poprvé vyrostla na zahradě, je to pravé.
Sytě oranžová barva obohacená cizokrajným kořením dodá energii pro dlouhé noci a krátké zimní dny.
Suroviny (6 osob)
- 2 litry zeleninového vývaru
- 1 dýně hokaido
- 100 ml olivového oleje
- 100 g ricotty
- 2 cibule
- koření garam masala a kurkuma
- sůl, pepř
- chilli paprička (nemusí být)
Postup
- Na mírném ohni lehce osmahněte cibulku a přidejte pro rozvonění 2 lžičky garam masaly a lžíci kurkumy.
- Nechejte směs chvíli na rozpálené pánvi.
- Pak přidejte dýni, kterou nejdříve vydlabete a odstraníte z ní měkkou část se semínky.
- Zhruba po 5 minutách vše zalijte zeleninovým vývarem a nechejte asi 15 minut vařit.
- Následně rozmixujte a dochuťte pepřem a solí.
- Na talíři pomocí 2 lžic uděláte obláček z ricotty a podáváte.
Kdo rád ostřejší chutě, tak ozdobí talíř kousky chilli papriček.