Avokádo je výborné ve všech podobách, od avokádového toustu přes exceletní guacamole až po smažené avokádo v těstíčku. Proto jsme vybrali právě toto super dobré a navíc velmi zdravé ovoce, aby si s ním poradili naši čtenáři.
Zapečená pita s kuřecím masem a avokádem
Toto je přesně ten typ jídel, kterým můžete perfektně potěšit jak sebe, tak i hosty. Nemusí se nijak zvlášť servírovat. Stačí, když všechny dobroty dáte do středu stolu a každý si může nabírat sám. Vše je lehké, nabité živinami a vás na oplátku nabije energií a dobrou náladou.
Suroviny a postup
- 600 g kuřecích stehenních řízků (bez kůže)
- 2 velké pita chleby
- 250 g sýra cottage
- 100 g sterilované kukuřice
- 100 g mixu salátu (rukola, polníček, baby špenát…)
- 1 mozzarella
- 1/2 avokáda
- 4 lžíce oleje
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžička sušeného chilli
- šťáva z 1/2 citronu
- špetka římského kmínu
- sůl, pepř
Salát
- 100 g sterilované kukuřice
- 3 broskve
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky medu
- 1/2 červené cibule
- špetka sušeného chilli
- sůl, pepř
- troška citronové šťávy
Guacamole
- 1 avokádo
- 1/2 červené cibule
- šťáva z 1/2 citronu
Nejprve si omyjeme kuřecí maso. Olej smícháme s medem, worcesterovou omáčkou, solí, pepřem, kmínem a chilli a v marinádě necháme kuře cca 30 minut odpočívat v chladu. Poté jej i s marinádou dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C cca hodinku. Pokud je třeba, podléváme vodou. Po upečení si necháme maso vychladnout a poté natrháme pomocí dvou vidliček.
Na salát si omyjeme broskve a nakrájíme je na měsíčky. Dáme na plech vyložený pečicím papírem, posypeme solí, pepřem, chilli a zakapeme olivovým olejem a dáme péct na 190 °C cca na 15 minut. Poté vyndáme. Pár plátků si necháme na ozdobu a ostatní i se šťávou dáme do misky. K broskvím přikrájíme také červenou cibuli, nejlépe na proužky, přidáme kukuřici a zakapeme medem a citronovou šťávou. Promícháme a případně dochutíme.
Na guacamole si rozmačkáme avokádo, přidám k němu nadrobno nakrájenou 1/2 červené cibule, zakapeme trochou citronu a dle chuti ještě dochutíme, ale já ji nesolím.
Pita chleba si prořízneme, naplníme mixem salátů a přidáme také směs, kterou jsme si vytvořili z natrhaného masa, cottage sýru a kukuřice, zakapané pár lžícemi z výpeku z kuřete. Přidáme pár plátků avokáda. Na vrch náplně dáme natrhanou mozzarellu a dáme zapéct do trouby na 200 °C na 10 minut.
Recept připravila blogerka zpekacku.cz
Polentové placičky s avokádovou salsou
Dejte šanci polentě. Bezlepková kukuřičná krupice je skvělým základem kaší, slaných pokrmů i těchto grilovaných placiček. Když k nim přidáte zdravé tuky (ve formě avokádové omáčky), poděkuje vám váš žaludek i srdce. Skvěle chutnající jídlo si zamilují i vegetariáni.
Suroviny a postup
Polenta
- 1 hrnek instantní polenty
- 3 hrnky vody
- 1 lžíce másla
- lžička soli
- olivový olej
Avokádová salsa
- 1 zralé avokádo
- 1 stonek jarní cibulky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 hrst cherry rajčátek
- citronová šťáva
- podle chuti sůl, pepř
- čerstvý koriandr na ozdobu
Nejprve si připravíme polentu. V kastrolu se silnějším dnem přivedeme vodu k varu, do vroucí osolené vody vsypeme za stálého míchání polentu a mícháme tak dlouho, až kaše zhoustne a začne se odlepovat od stěn. Potom do ní vmícháme lžíci másla a rozprostřeme jako placku na vymazaný plech nebo plech vyložený pečícím papírem a necháme vychladnout.
Mezitím si nachystáme salsu. Rajčátka, cibulku a avokádo nakrájíme na malé kousky, přidáme olivový olej, citronovou šťávu a promícháme.
Ze studené polentové placky vykrájíme skleničkou kolečka a každé potřeme olivovým olejem a ogrilujeme (nebo opečeme nasucho na pánvi).
Na ogrilovaná kolečka navrstvíme salsu, posypeme čerstvě mletým pepřem a lehce osolíme. Nakonec ozdobíme čerstvým koriandrem (pokud jeho chuť nemáte rádi, použijte jinou oblíbenou bylinku) a můžeme podávat. Nejlépe, když je ještě doplníte nějakým osvěžujícím drinkem.