Léto si užijete ještě lépe, když k posezení na zahradě nebo balkóně budete podávat nepečený dortík s vychlazenou limonádou. A vybrat si můžete rovnou ze dvou receptů. Jaký vás láká více: tvarohový cheesecake, nebo letní osvěžující dort?
Tvarohový cheesecake s borůvkami
Vypadá jako z luxusní cukrárny, ale zvládne jej každý. Stačí jen míchat, drtit a chladit. Kouzlo tohoto dortu spočívá v nadýchané tvarohové směsi, která je uložená na korpusu z rozdrcených sušenek.
Suroviny a postup
Korpus
- 200 g máslových sušenek
- 100 g másla
Náplň
- 500 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 1 vanilkový cukr
- 60 g třtinového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml plnotučného mléka
- 4 lžice granka
- 1 malá vanička borůvek (množství podle chuti)
- čokoláda s vyšším podílem kakaa, vychlazená z lednice
Sušenky rozdrtíme a máslo rozehřejeme. Do formy si připravíme na dno pečící papír. Sušenky s máslem smícháme a připravíme korpus, kterým vyplníme dno. Formu s korpusem necháme v lednici vychladit na 30 minut. V míse smícháme tvaroh, mascarpone, vanilkový cukr, třtinový cukr, mléko a vyšlehanou šlehačku. Připravenou hladkou náplň rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přimícháme granko. Náplně ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem. Vychlazený korpus vyndáme z ledničky a náplní s grankem vyplníme dno, posypeme borůvky, nalijeme druhou polovinu náplně a nakonec ozdobíme hoblinkami z čokolády a zbylými borůvkami. Takto připravený dort necháme ztuhnout v ledničče, asi 10 hodin.
Recept připravila čtenářka Zuzka
Letní osvěžující dort s čerstvým ovocem
Snazší už to být nemůže! Stačí vyložit formu piškoty, potřít je smetanovou směsí a ozdobit oblíbeným ovocem. Fantazii se meze nekladou. Čím barevnější, tím lepší.
Suroviny a příprava
- 2 balíčky dětských piškotů (příp. cukrářských piškotů)
- 3 – 4 zakysané smetany
- cukr moučka nebo dle chuti vanilkový cukr
- vaše oblíbené ovoce (ideálně banán, jahody, borůvky, maliny, kiwi)
Připravíme si formu na dort. Dno poklademe dětskými (příp. cukrářskými) piškoty , aby bylo zcela pokryté. V misce si mezitím smícháme zakysané smetany s moučkovým (příp. vanilkovým) cukrem . Zakysanou smetanou potřeme první vrstvu piškotů, kterou následně poklademe nakrájeným ovocem. Na toto ovoce navrstvíme piškoty, jež opět pokryjeme smetanovou směsí. Celý proces ještě zopakujeme (případně opakujeme do výšky formy). Poslední vrstvu piškotů a smetany nakonec ozdobíme ovocem dle výběru.
Tip od Moniky
Vrchní vrstvu zdobím jahodami, borůvkami, malinami a kiwi. Nedoporučuji dávat na horní vrstvu.