Tato zima bude v duelu čtenářek patřit pečenému kváskovému chlebu. Vybrali jsme pro vás dva recepty: kváskový chléb z ošatky připravila čtenářka Nina, kváskový bramborovo-žitný chléb upekla Iveta. Který chléb to u vás vyhraje?
Kváskový chléb z ošatky
Nina svůj recept pilovala dlouhé týdny. Když se jí ale nakonec povedl, byla to pro ni obrovská radost. Chce to zkoušet, péct, vychytávat nedostatky a nebát se neúspěchu. I ten její chleba je vždy prasklý, ale o to lépe chutná.
Suroviny
- 500 gramů kvásku ze žitné mouky
- 500 gramů hladké mouky nebo chlebové mouky, typ 00
- 250 ml chladné vody
- 4 lžičky kmínu 3 lžičky soli
- 1 lžička anýzu
- 1 kávová lžička droždí
Postup
- Ze žitné mouky a vody připravíme kvásek, který krmíme 3 dny.
- Na samotné pečení použijeme mouku na domácí chléb a hladkou pšeničnou mouku.
- Smícháme je spolu s kváskem, přidáme sůl a koření.
- Do těsta přidáme také trošku droždí, asi o velikosti lískového oříšku – chleba pak rychleji vykyne.
- Ale kdo má trpělivost, může se obejít bez droždí.
- Všechno uhněteme v robotu a podle potřeby přidáváme vodu.
- Těsto se nesmí lepit ani nesmí být příliš tuhé.
- Chleba pak necháme vykynout v ošatce vysypané moukou, stačí 2‒3 hodiny.
- Pečeme v troubě, kde můžeme mít přímo program na pečení chleba, na 190 °C na 1 hodinu.
- Upečený chleba necháme vychladnout.
- Když jej chceme zamrazit, rozdělíme jej na třetiny a dáme do mrazáku do mrazicích nádob.
- Chléb je krásně křupavoučký a chutná i po rozmrazení jako čerstvě vytažený z trouby.
Recept připravila čtenářka Nina
Kváskový bramborovo – žitný chléb
Iveta se k pečení domácího chleba dostala před časem. K úžasnému chlebu se propekla přes desítky pokusů. Informace o správném pečení hledala na internetu, upravovala svůj původní recept, až vznikl tento dokonalý postup k upečení domácí chleba.
Suroviny
- 300 g žitného kvásku
- 250 – 270 ml syrovátky (nebo vody s dvěma vrchovatými lžícemi jogurtu)
- 70 g žitné chlebové mouky
- 430 g hladké mouky pšeničné
- 100-120 g vařené brambory ve slupce, nastrouhané na jemno
- 3-4 lžičky soli (20 g)
- 1 velká lžíce drceného kmínu
- 1 velká lžíce celého kmínu
- 2 velké lžíce lněného semínka
- 1 velká lžíce chlebového koření
Postup
- Do mísy pro uhnětení těsta přidáváme suroviny v tomto pořadí: kvásek, voda, mouka, nastrouhaná brambora, sůl, kmín, koření. Těsto nesmí být moc tuhé, spíše vláčnější. Když bude potřeba, přidáme trošičku vody.
- Těsto na chléb přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě.
- Vykynuté těsto přendáme na pracovní plochu mírně pomoučněnou žitnou chlebovou moukou. Několikrát ho lehce přeložíme a vytvarujeme bochník.
- Potom ho skulíme do pomoučněné ošatky, kterou držíme pod okrajem pracovní plochy, přikryjeme fólií a cca 30-60 minut necháme kynout v teple.
- Troubu si zapneme na 230 °C. Na dno dáme kastrolek s vodou a prázdný plech, který se musí nahřát. Připravíme si druhý plech, který vyložíme pečícím papírem.
- Po vykynutí těsto rychle překlopíme i s pečícím papírem na nahřátý plech.
- Pečeme na 230°C 10 minut. Potom snížíme teplotu na 180 – 190 °C a pečeme dalších 30 minut. Během pečení chleba postříkáme 3x vodou, třeba pomocí rozprašovače.
- Jakmile je chleba upečený, necháme ho na mřížce vychladnout.
- Výsledkem by měl být nadýchaný chléb s pružnou, ale hebkou střídkou, která vydrží díky bramboře velmi dlouho vláčná.
Recept připravila čtenářka Iveta