Tento podzim bude v duelu čtenářek patřit sekané. Vybrali jsme pro vás dva recepty: tradiční masovou sekanou připravila čtenářka Iveta, exotickou verzi se sladkými bramborami upekla Olga. Která sekaná to u vás vyhraje?
Sekaná se sýrem ve slaninovém kabátku
Sýr v sekané je ten nejlepší vynález. Na fotce je těsně po vyndání z trouby, ale pokud sekanou necháte vychladnout, sýr ztuhne a nebude se od sekané oddělovat. Jenže u nás tahle dobrota nikdy do vychladnutí nevydrží. Díky slanince zůstane sekaná úžasně šťavnatá.
Suroviny
- 500g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- cca 6 plátků slaniny
- 2 větší stroužky česneku
- 1 rohlík
- 1 cibule
- 1 menší vejce
- hrstka strouhanky
- majoránka
- sůl, pepř
Postup
- Nejprve si nakrájíme rohlík na malé kostičky, zalejeme mlékem anecháme cca 10 minut.
- Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli, oloupeme česnek, připravíme plátky slaniny, nakrájíme z bloku goudy špalíčky. Pekáč vymažeme tukem a začneme nahřívat troubu (na 200 °C).
- Rohlíky smícháme v míse s mletým masem, nakrájenou cibulkou a kořením (majoránku, sůl i pepř dle chuti), prolisujeme česnek a vyklepneme vajíčko.
- Mmaso pořádně prohněteme se zbytkem surovin. Můžeme přisypat hrstku strouhanky, abychom získaly ucelenější hmotu.
- Když máme maso důkladně prohnětené, vezmeme celou hmotu, zvedneme ji a pořádně s ní praštíme o dno mísy nebo vál. Tento postup několikrát opakujeme.
- Když se nám hmota zdá tak akorát, vezmeme si polovinu a utvoříme spodek šišky, navrch položíme špalíčky goudy a druhou polovinou zakryjeme a dotvoříme kompletní šišku. Vložíme do pekáčku.
- Nakonec si vezmeme plátky slaniny a obskládáme šišku, konce plátků dáme dospod.
- Sekanou polijeme trochou vody a podlijeme ji, aby na dně pekáčku byla tenká vrstva vody.
- Celou dobu budeme sekanou péct odkrytou.
- Vložíme do rozehřáté trouby, necháme 15 minut na 200 °C, poté stáhneme na 160 °C (v této fázi já přepnu na horkovzduch, ale jinak lze celou dobu péct na horní a dolní ohřev).
- Pečeme ještě kolem 40 minut, v průběhu pečení několikrát podléváme.
- Po vyndání servírujeme například s vyšlehanou bramborovou kaší, smaženou cibulkou a kyselou okurkou.
Recept připravila čtenářka Iveta
Sekaná ze sladkých brambor a s libečkem
Dietní varianta sekané využívá netradiční zeleniny, sladkých brambor. Nahradíte jimi část masa. Nezapomeňte na libeček, bylinky, cibuli a česnek, které sekané dodají výraznou chuť. Místo sladkých brambor můžete použít i obyčejné, které je třeba zbavit přebytečné vody.
Suroviny
- 250 g mletého masa
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky nebo špaldové mouky
- 1-2 větší batáty
- 1 cibule
- 1 žloutek
- máslo
- libeček
- sůl
- pepř
Postup
- Batáty oloupeme a uvaříme. Po vychladnutí je v misce rozmačkáme.
- Na másle zpěníme cibuli a česnek, přidáme mleté maso a krátce orestujeme.
- Dochutíme solí, pepřem a libečkem. Masovou směs smícháme s připravenými batáty a vše spojíme se strouhankou a s vaječným žloutkem.
- Pečící formu vymažeme máslem a dáme péct sekanou.
- Sekanou ze sladkých brambor pečeme v troubě na 190 °C cca 60 minut.
- Podle potřeby můžeme podlévat máslem.
Recept připravila čtenářka Olga