Tato jaro bude v duelu blogerek patřit rizotu. Vybrali jsme pro vás dva recepty: Arroz caldoso s kuřecím masem připravila blogerka Pavla, citrónové rizoto s hráškem a krevetami připravila Barbora. Které rizoto to u vás vyhraje?
Arroz caldoso s kuřecím masem
Arroz caldoso je typ španělského rýžového jídla podobný rizotu. Obsahuje ale více tekutiny, někdy může připomínat až hustou polévku. Krásně zasytí a dle použitých ingrediencí i zahřeje. Typicky se arroz caldoso připravuje s mořskými plody, ale já zvolila verzi jednodušší – kuřecí, z běžných surovin.
Suroviny
- 250 g kuřecího masa, pokrájeného na kousky
- 150 g krátkozrnné rýže
- 100 g pokrájeného rajčete, čerstvého nebo nakládaného z plechu
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku, pokrájeného na drobno
- 1/2 středně velké červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1/2 středně velké cibule, nakrájené na drobno
- ½ lžičky kurkumy
- sůl dle chuti
Postup
- Rozehřejeme dvě lžíce oleje a na něm do sklovata osmahneme cibuli s česnekem.
- Přidáme papriku a rajče, minutku mícháme.
- Přidáme maso a lžíci oleje a za průběžného míchání necháme maso zatáhnout ze všech stran.
- Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme kurkumu.
- Necháme 10 minut vařit na středně silném ohni, poté dalších zhruba 10 minut dojít na slabém ohni. Před koncem vaření případně dosolíme a můžeme přidat další trošku vývaru nebo vody, dle našich preferencí.
- Jakmile je rýže měkká, ale stále si ještě drží formu, můžeme podávat.
Blogerka z webu dify.cz
Citrónové rizoto s hráškem a krevetami
Tak jako jiné děti chodí v supermarketu škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná.
Suroviny
Na marinádu:
- 150 g loupaných krevet
- 2 lžíce oleje
- 1 citron
- 1 lžíce medu
- 1 stroužek česneku
- hladkolistá petržel
Na rizoto:
- 500 ml vývaru nebo vody
- 300 g rýže na risotto
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla – ghí
- 1 cibule
- hrst mraženého hrášku
- hladkolistá petržel
- sůl a pepř dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
- Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.
- V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte.
- Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jako bílé víno či vodu.
- Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte.
- Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar.
- Uvařte do změknutí rýže a odstavte.
- Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu.
- Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.
- Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony.
- Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě.
Blogerka z webu www.mamavkuchyni.cz