Dorty nemusíme jíst jenom na narozeniny. Potěšit mlsné jazýčky můžeme přece kdykoli!
Dvě blogerky vybraly své oblíbené a vyzkoušené recepty na dorty, po kterých se jen zapráší!
Vyhraje u vás dort plný kvalitní čokolády s krémem z čerstvého sýru? Nebo si vás získá větrníkový dort z odpalovaného těsta s klasickým vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou?
Hlasujte pro recept na dort, který byste si dali raději a 2 z vás vyhrají dárky, se kterými budete v kuchyni za hvězdu!
22. 3. 2022 začne na Facebooku Jakvkuchyni.cz finální bitva o výherní příspěvek. Když zůstane váš komentář poslední, vyhráváte.
Doba, po kterou by měl váš komentář vydržet jako poslední, začne na 5 minutách a bude se postupně zkracovat, ostatní se pokusí váš komentář přebít. Do komentářů můžete psát cokoliv, podstatné je vydržet a zůstat jako poslední!
Čokoládový dort
Čokoládový dort temně hnědé barvy, kterou mu dodává 70% hořká čokoláda, si pro vás připravila blogerka @foodadyct.
Ady je milovnice kynutých jídel a dezertů. Pyšní se tím, že zvládla upéct všechny dezerty z “Moderní české cukrařiny”. Kromě nich má ráda také přírodu a venkov.
Suroviny
Na 20 cm formu
Korpus
- 450 g polohrubé mouky
- 350 ml podmáslí v pokojové teplotě
- 250 ml vlažné voda
- 200 g cukru
- 110 ml oleje
- 100 g rozpuštěné hořké čokolády
- 50 g holandského kakaa
- 10 g sody
- 7 g kypřicího prášku
- 5 g soli
- 4 vejce pokojové teploty
Krém
- 200 g krémového sýru
- 150 g cukru moučka
- 125 g měkkého másla
- 60 g holandského kakaa
Ganache
- 450 g smetany ke šlehání
- 250 g 70% hořké čokolády
Postup
Korpus
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem.
- Smícháme suché ingredience.
- Do suché směsi přidáme podmáslí, olej, vodu a rozpuštěnou čokoládu a promixujeme. Po jednom přimícháváme vejce.
- Těsto rozdělíme na 3 části a pečeme postupně (nebo pečeme dohromady, ale použijeme větší formu).
- Těsto pečeme cca 25-30 min, ale je nutné korpus průběžně hlídat.
- Vrchy korpusů seřízneme, aby byly vyrovnané.
Krém
- Máslo vyšleháme a poté k němu přidáme krémový sýr.
- Přidáme kakao s cukrem, opět vše promícháme.
Ganache
- Smetanu přivedeme k varu a nalijeme ji na nalámanou čokoládu. Necháme chvíli odstát a poté prošleháme dohladka.
- Povrch zakryjeme fólií a vychladíme přes noc.
- Před použitím ji vyndáme z ledničky a necháme na cca hodinu v pokojové teplotě.
Kompletace dortu
- Na kompletaci dortu si připravíme formu o průměru 20 cm.
- Na spod dáme jednu část upečeného plátu.
- Na připravený spodní plát dáme krém.
- Přiložíme druhý plát.
- Ten potřeme opět krémem.
- Na krém dáme poslední plát.
- Poslední plát potřeme polevou Ganache.
Větrníkový dort
Větrníkový dort má krásnou zlatou barvu, kterou mu dodává především lahodný vanilkový krém a karamelovo-kávová šlehačka. Stejně jako zákusek větrník je i tento dort z odpalovaného těsta. Není to recept pro úplné začátečníky, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Připravila ho pro blogerka @jankindenik, která pochází z Vyškova, a kromě foodloverky je také hrdou maminkou. Kromě tvorby zajímavých receptů a přípravy chutných jídel se zajímá také o ekologii a razí heslo #neplytvej.
Suroviny
Odpalované těsto
- 150 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 120 ml vody
- 80 g másla
- 4 ks vajec
- 2 lžíce cukru krupice
- špetka soli
Vanilkový krém
- 700 ml mléka
- 250 g tvaroh (ten v alobalu nejlépe vykapaný)
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 ks vanilkový puding
- 1 lžička vanilkového extraktu
Karamelovo-kávová šlehačka
- 400 + 100 ml 33% smetany
- 200 g cukr krupice
- 2 lžíce kávových zrn / mleté kávy
Postup
Odpalované těsto
- Vodu, mléko, cukr, špetku soli a máslo si dáme do hrnce a začneme zahřívat, dokud se máslo nerozpustí.
- Vsypeme mouku a pořádně mícháme, těsto se bude spojovat do jedné hladké koule, kterou vařečkou převalujeme po hrnci.
Trvá to cca 2 minuty. Těsto odpalujeme, nesmí se drobit, musí být hladké a jednotné a nesmí se připálit. - Těsto dáme do jiné nádoby a po jednom do něj zašleháváme vejce. Vznikne hladké těsto. To přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 200°C, připravíme si dortovou formu o průměru 22 cm, a vyložíme ji pečicím papírem.
- Těsto si rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu dáme do formy a rozetřeme jej na spod.Formu s těstem dáme do vyhřáté trouby. Prvních 10 minut pečeme na 200°C.
- Po 10ti minutách snížíme teplotu na 180°C a pečeme 25 minut. Po celou dobu pečení neotvíráme troubu.
- Těsto bude nafouklé a bude mít hnědou barvu. Po upečení ho vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
To stejné opakujeme s druhou polovinou těsta.
Vanilkový krém
- Uvaříme si pudink – použijeme na 2 balení 700 ml mléka, aby byl hustší. Přikryjeme potravinářskou fólií a dáme vychladnout.
- Mezitím si vyšleháme máslo, které musí mít pokojovou teplotu a být měkké. Dáme ho do mísy, kde budeme šlehat, přidáme cukru a šleháme. Máslo se vyšlehá do bílá a zvětší svůj objem.
- Poté postupně po lžíci přidáváme vychlazený puding. Až budeme mít vyšlehaný puding s máslem, přidáme tvaroh.
Karamelovo-kávová šlehačka
- Šlehačku bychom si měli udělat den dopředu, aby byla opravdu dobře vychlazená.
- Pokud máme kávová zrna, tak je trochu opražíme na pánvi, nebo v rendlíku.
- Poté k nim nalijeme 400 ml smetany. Pokud máme mletou kávu, tak stačí přidat do smetany, necháme ohřát a 10 minut louhovat.
- Kávu scedíme.
- V menším hrnci s tlustým dnem si rozpustíme cukr na karamel.
- Přilijeme teplou smetanu a mícháme, dokud se nespojí a karamel se celý nerozpustí.
- Nalijeme do skleněné nádoby, necháme vychladit a dáme do lednice přes noc.
- Druhý den ke šlehačce přilijeme 100 ml 33% smetany a vyšleháme. Pokud budeme chtít mít tužší konzistenci, smetanu už nemusíme přidávat.
Kompletace dortu
- Na kompletaci dortu si připravíme čistou formu stejné velikosti (průměr 22 cm).
- Na spod dáme jednu část upečeného plátu. Okrajem formy potřeme trochou krému a přiložíme pečicí papír tak, aby papír vyčníval nahoru. Dort bude vyšší, než je forma a zjednoduší nám to práci.
- Na připravený spodní plát dáme vanilkový krém a uhladíme.
- Na vanilkový krém dáme karamelovo-kávovou šlehačku.
- Poté dáme druhý plát.
- Takto připravený dort umístíme přes noc do ledničky. Krémy ztuhnou a zároveň zvláční těsto.
- Druhý den rozděláme formu, sloupneme papír, či fólii a dort pocukrujeme.