Konec roku bude v duelu patřit vepřovému masu, který je u nás velice oblíbený. Vybrali jsme pro vás dva recepty: knedlo-vepřo-zelo a pomalu pečené vepřové maso.
Který z nich to u vás vyhraje?
Pomalu pečené vepřové maso
Dnes tu máme trochu nevšedně recept od muže a jedná se o pěkně vypečenou dobrotu. Autorem je Warlocorn, který s oblibou vaří domácí českou kuchyni podle našich předků. Dle jeho slov se česká kuchyně nedá ničím nahradit.
Suroviny
- 1,5 kg vepřového boku s kůží
- 1,5 kg vepřové krkovice s kostí
- 1 střední cibule
- 1 velký stroužek česneku (nejlépe českého)
- 2 dcl vody na podlití masa
- drcený kmín
- sůl
- mletý pepř
Postup
- V případě potřeby maso opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Poté jej dočistíme a ostřím nože lehce oškrábneme kůži na bůčku. Pak maso osolíme, opepříme a posypeme drceným kmínem. Vložíme do pekáče – bok kůží dolů, krkovici kostí dolů. Přidáme česnek, na větší kusy nakrájenou cibuli, podlijeme, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 120 stupňů.
- Po hodině pečení bok otočíme kůží nahoru a tu nařežeme do mřížky. Maso přisolíme, zaklopíme a dál pečeme na 120 stupňů.
- Po dalších dvou hodinách maso zkontrolujeme, přelijeme výpekem, dosolíme a v případě potřeby otočíme. Pokračujeme v pečení na 120 stupňů.
- Po další hodině maso zkontrolujeme a přelijeme výpekem. Bok je stále kůží nahoru a krkovice kostí dolu. Maso zaklopíme a dál pečeme při teplotě 230 stupňů dalších 30 minut až hodinu.
- Poté maso odklopíme, přelijeme výpekem a dopečeme dozlatova odklopené na 230 stupňů.
- Podáváme s doma upečeným chlebem, domácí nakládanou okurkou a hořčicí.
Na postup na videu se můžete podívat zde.
Knedlo-vepřo-zelo
Autorkou dnešního receptu je VařímJá a jak jde z jejího profilu vidět, je opravdovou milovnicí dobrého jídla a vaření pokrmů z kvalitních ingredidencí. Kromě toho má také ráda přírodu a s tím i spojené výlety a cestování po Česku i po světě.
Suroviny
- 500 g vepřového plecka
- 1/2 hlávky červeného zelí nebo koupit pro urychlení již hotové kysané zelí
- 800 g brambor
- 200 g dětské krupičky
- 100 – 150 g špaldové mouky podle potřeby
- 2 cibule
- 1 vejce
- 1 žloutek
- sůl
- kmín
- máslo
- třtinový cukr
Postup
- Maso vložíme do pekáčku, lehce podlijeme troškou vodou, osolíme, zasypeme celým kmínem a na vrchu poklademe plátky másla.
- Vložíme do vyhřáté trouby na horkovzduch a pečeme na 180 stupňů přiklopené.
- Po cca hodině odklopíme, maso polijeme šťávou z pekáčku a necháme upéct kůrku cca 10 minut.
- Uvaříme brambory ve slupce. Necháme vystydnout. Oloupeme.
- Do velkého hrnce si dáme vařit vodu.
- Brambory ve velké míse najemno nastrouháme. Osolíme (1/2 lžičky soli), přidáme mouku, krupičku, vejce a žloutek a z ingrediencí rukama vypravujeme těsto, které je vláčné, ale dá se tvarovat a už úplně nelepí.
- Z těsta vytvarujeme stejně velké šišky, které obalíme v mouce.
- Osolíme vařící vodu a vložíme do ní knedlíky. Vaříme cca 20 min, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Hlavně ze začátku vaření knedle odlepíme ode dna hrnce vařečkou a i po dobu vaření kontrolujeme.
- Uvařené šišky necháme pár minut vyschnout na dřevěném prkýnku, které absorbuje přebytečnou vodu.
- Na másle orestujeme jemně nakrájenou cibulku a vložíme kysané zelí, chvilku dusíme. Ochutíme cukrem a solí a je hotovo.
- Kdo má rád zelí lehce zahuštěné, tak v hrnečku rozmícháme lžičku hladké mouky a troškou vody a zelí podlijeme. A povaříme. Pokud se rozhodnete pro čerstvé zelí, tak dusíme o dost déle a dochucujeme octem. A je ideální nechat uležet do druhého dne.