Humor je koření života a kořením dobrého jídla jsou… překvapivě bylinky. Čerstvé, sušené, namleté, koupené nebo doma vypěstované, vždycky dodají vašim receptům něco navíc. Proto jsme jako téma dalšího duelu zvolili právě bylinky. Pojďte se podívat, jak bylinky do svých jídel zakomponovaly naše dualistky. Která z nich se stane bylinkovou královnou?
Bylinkovo-rajčatová pasta s hořčičnou zálivkou
V těchto letních dnech přijde k chuti tohle bezmasé odlehčené jídlo ze sezónních surovin. Kombinace cukety, pečených rajčat a čerstvých bylinek vás možná překvapí.
Suroviny
Pro 2 osoby
- 250 g těstovin
- 250 g rajčat
- 50 g strouhaného parmazánu
- 1 mladá žlutá cuketa
- 2 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvých bylinek (šalvěj, bazalka, tymián, estragon)
- pepř
- sůl
- olivový olej
Na omáčku
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 1 lžička kvalitní hořčice
- špetka citrónové kůry
- šťáva z půlky citrónu
- špetka kajenského pepře
Postup
- V troubě na pečicím papíru potřeném olivovým olejem opečeme na kolečka nakrájená rajčata. Pečeme 20–30 minut.
- Na lžíci olivového oleje orestujeme nasekaný česnek a bylinky. Poté přidáme na kousky nakrájenou cuketu a necháme zezlátnout.
- Osolíme a opepříme dle vlastní chuti.
- Těstoviny uvaříme dle návodu al dente.
- V misce rozmícháme žloutky, smetanu, hořčici, kajenský pepř, citrónovou kůru a šťávu.
- Do hrnce dáme lžičku olivového oleje a prohodíme na něm uvařené těstoviny.
- Poté přidáme cuketu, rajčata a omáčku a vše krátce prohřejeme.
- Nakonec zasypeme parmazánem.
Opepřené slávky s bylinkami
Velmi jednoduchý recept, původem z jiho-italské Neapoli, který máte hotový za pár minut. Provoní vaši kuchyni mořem a kombinace s čerstvě nastrouhaným pepřem je naprosto neodolatelná ve spojení se šťavnatými slávkami.
Suroviny
Pro 2 osoby
- 1 kg slávek
- 2 stroužky česneku, očištěné a rozmáčknuté hranou nože
- 1 hrst hladkolisté petržele, nadrobno nasekané
- 1 lžíce šťávy z citronu
- čerstvě namletý pepř (odhadem tak 2-3 větší špetky, množství upravíme dle chuti)
- extra-panenský olivový olej (5 lžic na slávky, další podle chuti na bruschettu)
- italský chléb
Postup
- Slávky pořádně očistíme a dáme je na pánev, kde jsme předem nechali smažit na olivovém oleji česnek.
- Necháme slávky na prudkém ohni otevřít a pustit šťávu.
- Potom je posypeme pepřem, petrželí a zakápneme citronem.
- Podáváme teplé s opečeným chlebem (bruschettou) pokapanou olivovým olejem.
- Italové rádi bruschettu potom namáčejí v oleji a šťávě ze slávek.