Co je na podzimu nejkrásnější? Přece špatné počasí, které nás zažene domů a do kuchyně. Nezapomeňte si ale přinést jasně oranžovou dýni, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit skvělá jídla. Proto jsme požádali naše dva čtenáře, aby nám připravili své oblíbené dýňové jídlo. Inspirujte se a kouzlete s námi!
Dýňový čokoládový koláč
Dýně nasladko v podobě koláče vypadá a chutná skvěle. Podávejte ji s pořádnou porcí kořeněné dýňové šlehačky a podzimní nálada je zaručená.
Suroviny a postup
Korpus
- 1 šálek polohrubé mouky
- 2/3 šálku kakaa holandského typu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička sody
- špetka soli
- ½ šálku podmáslí
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 šálek hnědého cukru
- 3-5 lžic medu
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- 4 vajíčka
Kořeněná šlehačka
- 1 šálek dýňového pyré
- 1,5 kelímku smetany ke šlehání
- 1-2 šálky cukr moučka
- 2 čajové lžičky skořice
- ¼ lžičky nového koření
Čokoládová poleva
- ½ kelímku smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní čokolády
Postup
Korpus
V misce smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. Poté spojíme dýni s podmáslím. V mixéru vyšleháme máslo s cukrem, medem a vanilkovým cukrem dohladka a po jednom přidáváme vajíčka, až do úplného spojení směsi. Ke směsi postupně přidáváme dýňové pyré a mícháme, dokud nebudeme mít hladké těsto. Hotové těsto dáme do dortové formy a pečeme v troubě na 180 °C 1 hodinu.
Kořeněná šlehačka
Šlehačku vyšleháme do tuha, přidáme dýňové pyré a koření. Poté vmícháme jeden šálek cukru, dle vlastní chuti.
Poleva
Smetanu ohřejeme na bod varu a stáhneme ji z plotny. Do smetany nalámeme čokoládu a necháme rozpustit dohladka. Hotový korpus necháme vychladnout. Překrojíme ho v polovině. Spodní část potřeme polovinou čokoládové polevy a šlehačky. Přiklopíme vrchní část a opakujeme zdobení. Na závěr posypeme dort skořicí.
Recept připravila čtenářka Lenka
Pečená dýně Hokkaido
Stačí trocha bylinek, koření a dýně může hrát svou oblíbenou roli jako podzimní příloha. Je tak dobrá, že možná zmizí z pekáčku dříve, než ji stihnete naservírovat.
Suroviny a postup
- dýně Hokkaido (střední)
- 5 brambor
- 2 žampiony
- 6 stroužků česneku
- čerstvé bylinky
- olivový olej
- sůl
- grilovací koření
- pepř
Dýni Hokkaido (umytou a neoloupanou) rozkrojíme a vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky nebo na kostičky. Žampiony očistíme a také nakrájíme na plátky. Nachystáme si do mísy olivový olej, prolisovaný česnek, bylinky a koření a smícháme v marinádu. Do připravené marinády přidáme brambory, dýni a žampiony a promícháme, aby se nám marináda dostala všude. Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme doměkka asi 30 minut podle velikosti dýně a brambor. Není potřeba podlévat, jen hlídat a občas promíchat. Můžeme podávat buď samotné nebo jako přílohu.