Štrúdl patří k nejoblíbenějším moučníkům, které si dáváme vždy v neděli odpoledne, ke kávě nebo čaji. Nebo jen tak, když máme chuť na sladké povzbuzení. Každý má vlastní recept a nedá na něj dopustit. Podívejte se, jaké štrúdly si pro vás připravily naše duelistky.
Který recept vás oslovil více? Hlasujte pro štrúdl, který byste si samy s chutí daly, a dvě z vás vyhrají sadu keramických pánví v hodnotě 1500 Kč! Detaily soutěže naleznete úplně na konci tohoto článku.
Štrúdl s opilými jablky a rumovými perníčky
Co si každý představí pod názvem štrúdl? Myslím, že každý trošku něco jiného. Někdo dělá tažený, někdo těsto pivní, jiný tvarohové, další domácí listové… každý má svůj recept na ten nejlepší domácí štrúdl. Někdo má rád se slanými náplněmi, jiný nasladko, s jablky, hruškami, tvarohem, rybízem, někdo přidává rozinky, dalšímu nechutnají… co štrúdl, to malinko něco jiného.
Můj dnešní recept není zas až tak ničím výjimečný, ale pro nás je TEN náš nejlepší a nejoblíbenější. Sice není z žádného doma připravovaného těsta, je z koupeného listového (dokonce jsem pro ulehčení práce dnes sáhla do regálu pro již rozválené), ale jablková náplň je trošku jiná. Protože mám dvě děti, které milují sladké, ozvláštnila jsem náplň nastrouhanými rumovými perníčky. Ty dodají výraznou chuť jablkům, která mohou být trochu mdlá. Navíc do sebe nasají přebytečnou šťávu z jablek, takže štrúdl se upeče pěkně dozlatova a těsto má krásnou křupavou konzistenci. A kdy se na něj těším nejvíce? Když jsme s dětmi na zimním výletě a čeká na nás doma v troubě, až si jej dáme se šálkem kakaa na zahřátí.
Na přípravu budete potřebovat:
- 330 g rozváleného listového těsta
- 4 větší kyselejší jablka
- 3PL rumu, nejlépe Božkovského
- můžete přidat k jablkům do rumu také hrozinky (u nás se nejí, takže my bez)
- 25 g másla
- 15 g hnědého cukru (nebo trošku více, podle chuti )
- 25 g nastrouhaných rumové perníčků
- 1KL skořice
- 2 hřebíčky a půl badyánu (rozdrcené najemno)
Nejprve oloupeme a vykrájíme jablka a nakrájíme je na tenké plátky. Zalijeme je rumem a šťávou z citronu. Necháme je alespoň půl hodiny sát, občas promícháme, aby se veškerá tekutina vstřebala do jablek.
Těsto rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud máme rozválené těsto i s pečícím papírem, použijeme ho. Na pánev dáme rozpustit máslo, přisypeme cukr, koření a strouhanku a necháme zkaramelizovat. Troubu předehřejeme na 180C.
Jablka naklademe doprostřed těsta, posypeme strouhankovou směsí a zabalíme. Těsně před vložením do trouby štrúdl zlehka postříkáme studenou vodou. Těsto pak bude křupavější a bude lépe listovat, než pokud ho potřeme vejcem nebo máslem. Pečeme dozlatova. Podáváme se spoustou domácí šlehačky, třeba ke kávě.
Andrea Motlíková si v restauracích objednává jídla, která nezná, aby je doma mohla vyzkoušet uvařit rodině. Na své zahradě pěstuje zeleninu, kterou pak využije v kuchyni, a vaří jídla inspirovaná mezinárodní i českou kuchyní.
http://inkitchenopen.blogspot.cz/
Celozrnný štrúdl s malinovým tvarohem a plátky mandlí
Miluji čerstvý domácí jablečný štrúdl od babičky a u nás doma je nejvíc oblíbený makový. Já jsem se ale rozhodla zapátrat ve svých oblíbených chutích, abych připravila moderní verzi štrúdlu. Miluju cheesecake. A nedávno jsem si oblíbila domácí tvaroh, tzv. „curds“. A pak ráda peču z celozrnné mouky. Tak a je to. Moderní verze štrúdlu je hotová. Jdeme na to.
Těsto
- 330 g pšeničné celozrnné mouky + trochu na podsypání
- 250 g másla + trochu rozpuštěného másla na potření
- 60 g bílého jogurtu
- 1 balíček kvalitního vanilkového cukru (20 g)
Náplň
- 300 g krémového sýru (Philadelphia, Buko)
- 50 g cukru, lžička vanilkového extraktu, plátky mandlí
- raspberry curd (recept níže): 170 g mražených malin (nechat hodinu rozmrazit), 75 g másla, 70 g cukru, 1 lžíce citronové šťávy, 3 žloutky, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu
Na raspberry curd rozmražte maliny a v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte maliny, cukr, citronovou šťávu, žloutky, sůl i extrakt. Zvyšte trochu teplotu a míchejte 4 minuty, tak, aby se maliny co nejvíc „rozložily“. Malinovou směs přeceďte do mísy ve vodní lázní. Směs nechte hladkou, bez malinových zrníček, anebo část těch zrníček do směsi vraťte (zvýrazní to malinovou chuť).
Ve velké míse spolu smíchejte mouku, máslo nakrájené na kostky a jogurt. Toto hladké pevné těsto zabalte ho do potravinové fólie a dejte do lednice na 20-30 minut. Předehřejte si troubu na 180O C. Náplň: rozmixujte krémový sýr, přimíchejte malinovou curd a vanilkový extrakt. Těsto není skoro vůbec sladké, takže náplň klidně sladší být může :-). Těsto rozdělte na dva díly a vyválejte půlcentimetrové pláty. Na ně poklaďte po celé délce polovinu směsi a posypte trochou mandlových lupínků. Ty pak budou ve štrúdlu příjemně křupat. Štrúdl zaviňte a podélně na několika místech nařízněte. Potřete rozpuštěným máslem. Pečte 50-60 minut, dokud těsto na povrchu nezezlátne. Podávejte s troškou zbylé raspberry curd nebo šlehačkou.
Další skvělá kombinace by mohla být také creamcheese + lime curd + kokos
Tereza Sehnalová už přes rok žije v Oslu a ráda peče a vaří. Nejradši má sladké a baví ji zkoušet různé neobvyklé chutě. Jejím snem
je mít malou cukrárnu plnou cupcaků, kde bude moct celé dny péct a povídat si s hosty. Bude se jmenovat Sweet Melange.