Dá se bez masa uvařit skvělé, chutné a zajímavé jídlo? Náš duel vás o tom přesvědčí! Můžete vyzkoušet dva vegetariánské recepty, na kterých si pochutná celá rodina. Bezlepkový špenátovo-žampionový slaný koláč je krásně vláčný a plný chutí, tofu burger vás překvapí náplní, která se vyrovná masovým bochánkům.
Špenátovo-žampionový koláč
Přináším vám recept na výborný bezlepkový špenátový koláč, který je navíc prostý všech živočišných produktů. Díky tofu je korpus nádherně vláčný a domnívám se, že se těsto z tofu stane vašim oblíbencem při dalším pečení koláčů.
Suroviny a postup (na koláčovou formu o průměru 24 cm)
- 1 bílé tofu natural (zhruba 250 g), nastruhané najemno
- 1 hrnek pohankové mouky
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 4 lžíce rostlinného oleje, 8 lžic vody
- sůl, oregáno, tymián Suroviny náplň:
- 100 g listového špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 200 ml rostlinné smetany
- 1/2 lžičky černé soli (Kala namak, lávová sůl)
- 2 lžíce hrašky
- hrst čerstvé bazalky
- 150 g žampionů
Tofu promíchejte s moukou, škrobem, kypřícím práškem, zapracujte olej, vodu, sůl a bylinky. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé. Nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu. Na oleji orestujte nakrájený česnek, přihoďte promytý špenát a krátce poduste. Zalijte smetanu, ochuťte solí a hraškou, krátce povařte. Směs přelijte do mixéru a s bazalkou rozmixujte na kaši (nemusí být). Těsto rozprostřete do koláčové formy vyložené pečícím papírem, včetně okrajů. Na těsto nalijte špenátovou směs a vršek poklaďte pokrájenými a omytými žampiony. Pečte v předehřáté troubě při 170°C asi 30 – 40 minut. Lépe se krájí vychladlý koláč. Podávejte se zeleninovým salátem.
zdravejist.blogspot.cz
Tofu burger s žampiony
Grilované žampióny, špenát a bylinkový dresink, to vše v krásně křupavé ciabatte. Nepoznáte, že v tomto lahodném burgeru není maso! Vyzkoušejte si tento recept na vegetariánský burger jako lehkou a zdravou alternativu rychlého stravování.
Suroviny a postup (pro 2 osoby)
- 225 g přírodního tofu
- listový špenát
- 125 g žampionů
- hladkolistá petrželka
- 2 malé ciabatty
- 140 g řeckého jogurtu
- limetková šťáva
- hrubozrnná mořská sůl
- 1 lžička uzené papriky
- stroužek česneku
- 1 lžíce přírodní sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
Tofu rozřízneme podélně na dva kusy. V misce smícháme olivový olej, sójovou omáčku, uzenou papriku a prolisovaný česnek. Touto směsí potřeme tofu rovnoměrně z obou stran. Mezitím si očistíme žampiony a nakrájíme je na menší kousky. V malé misce smícháme řecký jogurt s limetkovou šťávou, solí a nasekanou petrželkou. Rozpálíme si grilovací pánev a tofu na ní z obou stran ogrilujeme. Jakmile je tofu hotové, odložíme ho stranou a na stejné pánvi orestujeme nakrájené žampiony. Ciabattu podélně rozřízneme a namažeme ji jogurtovým dresingem. Nakonec ji obložíme listy špenátu, grilovaným tofu a žampiony. Přiklopíme druhou polovinou ciabatty a můžeme podávat.
cookingwithsusa.blogspot.com