Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Druhy a rozdělení
Druhy brambor dle varného typu
A – mají pevnou konzistenci, nerozváří se, jsou vhodné do salátů a jako příloha
B – mají polopevnou konzistenci, jsou polomoučné, pouze slabě se rozváří, univerzální použití
C – mají měkkou konzistenci, jsou moučné a rozváří se více, jsou vhodné pro přípravu těst a kaší
Produkty z brambor
Brambory konzumní loupané syrové, předvařené, vařené nebo jinak konzervované – zejména ve veřejném stravování.
Brambory konzumní sušené, bramborová mouka, bramborová kaše sušená – při výrobě se mísí s dalšími složkami.
Bramborové výrobky předsmažené – z porcovaných brambor (hranolky, americké brambory) nebo bramborového těsta (krokety).
Smažené bramborové výrobky – patří sem bramborové lupínky (chipsy) a snacky z bramborového těsta (chripsy).
Sušený bramborový škrob Bramborový škrob lze využívat jako zdravější alternativu mouky, např. pro zahušťování jídel a jako příměs do pečení Další jeho předností je to, že je bez lepku a je tak alternativou pro celiaky.
Brambory dle trvanlivosti
Dle způsobu použití rozlišujeme brambory na salátové, konzumní a průmyslové. Průmyslové se nezpracovávají k lidské výživě, ale používají se jako krmivo či k výrobě škrobu a lihu. Salátové a konzumní se dělí dle doby sběru na rané (dodávané do konce září) a pozdní.
A jak dlouho je můžeme skladovat?
Rané brambory se nehodí ke skladování, ale pozdní vydrží při dobrém uskladnění (temno, chlad, dobré odvětrání) až do nové sklizně.
Pozdní brambory by měly mít pevnou slupku a nesmí mít klíčky delší jak 3 mm.
Hlízy konzumních brambor by měly vzhledově odpovídat dané odrůdě, musí být zdravé, celé, čisté, pevné, nepopraskané, bez povrchové vlhkosti, bez hniloby, pohmožděnin a zeleného vybarvení.
Upravené brambory a výrobky z nich
Brambory loupané syrové vakuované je nutno spotřebovat do 5 dní od data výroby a skladovat v lednici.
Doporučené skladování: do +6 °C, přičemž se řídíme instrukcemi dodavatele.
Vařené vakuované brambory lze skladovat v ledničce až 4 týdny od data výroby.
Hotový bramborový knedlík by nám měl vydržet v ledničce až 5 dní. Vždy je ale nutné se držet doporučení výrobce.
Bramborové snacky
Bramborové snacky lze skladovat až 6 měsíců při pokojové teplotě, nejlépe v suchu a temnu. Vždy se však řiďte pokyny na obalu.
Mražené bramborové přílohy
Obvykle lze mražené bramborové výrobky skladovat neotevřené v mrazničce až 1 rok.
Bramborový škrob
Trvanlivost je až 18 měsíců, budeme-li ho skladovat při pokojové teplotě v suchu a temnu.