Vliv na zdraví při konzumaci brambor
Brambory jsou skvělým zdrojem sacharidů, a to i v rámci zdravého životního stylu. Jsou dobře stravitelné, takže jsou vhodné pro lidi, kteří trpí nadýmáním nebo zažívacími obtížemi. Samy o sobě mají také malý obsah kalorií (ten se zvyšuje třeba smažením nebo kombinací s mlékem na kaši) a obsahují hodně vlákniny, takže jsou výživné.
Energetická hodnota brambor
Sladké brambory mají navíc beta-karoten, který má i antioxidační vlastnosti. Zároveň mají na rozdíl od klasických brambor nižší glykemický index, tedy mají vyšší energetickou hodnotu s nízkou spotřebou.
- Brambory mají vysokou energetickou hodnotu, tato energetická hodnota je uložena ve škrobech. Škrob se u brambor podílí až z 90 % na jejich energetické hodnotě.
- Konzumní brambory obsahují zhruba 24% sušiny, z toho škrob tvoří 16 %, rozpustné cukry přibližně 0,5 %, bílkoviny cca 2 % a tuků je zanedbatelné množství asi okolo 0,1 %.
- Z minerálních látek obsahují brambory nejvíce draslíku.
- Vzhledem k množství, ve kterém brambory konzumujeme, je významný obsah vitaminu C (100 – 300 mg/kg).