Cereálie jsou suché, trvanlivé potraviny. Nejsou náchylné na výkyvy teplot, ani nemusí být speciálně dopravovány domů. Do nákupního košíku je můžete vkládat mezi prvními potravinami a nemusíte se bát, že by se vám po cestě domů i v horkých letních dnech zkazily.
Kvalitní produkt
Jaké cereálie nakupovat
Cereálie se vyplatí kupovat opravdu kvalitní od ověřených dodavatelů.
V supermarketu naleznete spíše omezený výběr obilovin jako takových, ale je zde možnost výběru z široké škály krabic s připravenými snídaňovými cereáliemi. Výhodou je, že máte veškeré zboží pod jednou střechou.
Obchody se zdravou výživou nabízejí cereálie všech typů a druhů na jaké si vzpomenete. Obsluha obchodu vám poradí s výběrem, ale i s jejich přípravou. Produkty jsou často z lokálních zdrojů a v biokvalitě. Bioprodukty musí být vždy doložené certifikátem o bio kvalitě.
Na internetu je velké množství e-shopů, které nabízejí opravdu mnoho druhů cereálií a výrobků z nich. V tomto případě si však nemůžeme dopředu ověřit jejich kvalitu. V dnešní době si ovšem tyto obchody často zakládají spíše na dobré kvalitě a vyšší ceně, takže se v ověřených obchodech špatné kvality bát nemusíte.
Podle čeho vybírat
Podle obsahu tuku nebo podle druhu
Obsah tuku v cereáliích se liší podle jednotlivých druhů. Nejvíce tuku obsahuje oves, nejméně rýže. Hodnoty jsou uváděné v % z celkového složení zrna.
- Pšenice: 2%
- Žito: 2%
- Oves: 7%
- Ječmen: 2-3%
- Kukuřice: 4%
- Rýže: 1-2%
Podle trvanlivosti
Trvanlivost obilovin záleží na mnoha vnějších faktorech. Patří mezi ně určitě druh obiloviny, původ, skladovací podmínky a stáří zrn. Správně uskladněné obiloviny mají trvanlivost 6 měsíců až jeden rok.
U výrobků a polotovarů z obilovin je nutné sledovat dobu spotřeby, kterou udává výrobce. Většinou je tato doba podobná trvanlivosti celých zrn, to znamená od půl roku do roka od data výroby. U cereálií s vyšším obsahem tuku v obilce je vhodná rychlá spotřeba a nižší teplota pro uskladnění. Ovesné vločky je vhodné po otevření do několika dní spotřebovat, aby nedošlo ke žluknutí tuků.
Dostupnost
Dostupnost cereálií
Kvalita cereálií závisí především na druhu a odrůdě obiloviny, dále na samotné sklizni, posklizňovém ošetření, technologickém zpracování, skladování výrobků a klimatických podmínkách v konkrétním roce.
Balení a informace
Balení a informace u cereálií
- název potraviny
- název výrobce, dovozce
- při dovozu zemi původu
- hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
- dobu spotřeby
- skladovací podmínky
- složení potraviny
- výživovou hodnotu
- vždy by měl být uvedený celkový obsah tuku v %
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.