Podle obsahu tuku nebo podle druhu
Obsah tuku v cereáliích se liší podle jednotlivých druhů. Nejvíce tuku obsahuje oves, nejméně rýže. Hodnoty jsou uváděné v % z celkového složení zrna.
- Pšenice: 2%
- Žito: 2%
- Oves: 7%
- Ječmen: 2-3%
- Kukuřice: 4%
- Rýže: 1-2%
Podle trvanlivosti
Trvanlivost obilovin záleží na mnoha vnějších faktorech. Patří mezi ně určitě druh obiloviny, původ, skladovací podmínky a stáří zrn. Správně uskladněné obiloviny mají trvanlivost 6 měsíců až jeden rok.
U výrobků a polotovarů z obilovin je nutné sledovat dobu spotřeby, kterou udává výrobce. Většinou je tato doba podobná trvanlivosti celých zrn, to znamená od půl roku do roka od data výroby. U cereálií s vyšším obsahem tuku v obilce je vhodná rychlá spotřeba a nižší teplota pro uskladnění. Ovesné vločky je vhodné po otevření do několika dní spotřebovat, aby nedošlo ke žluknutí tuků.