Výběr exotického ovoce
Dle druhu
Český původ x dovezeno
Při výběru exotického ovoce nemáme jinou možnost než zvolit to dovezené. Mějte však na paměti, že čím je cesta k zákazníkovi delší, tím větší množství cenných látek ztrácí.
Čerstvé x mražené
Nejvýživnější je pro nás ovoce čerstvé, o tom není pochyb. Čerstvé ovoce nemusíme mít vždy po ruce, je příjemné využít mražené ovoce, které je zamraženo ihned po utržení.
Čerstvé x konzervované
Kvalitní konzervované ovoce pro nás může být skvělou náhradou toho čerstvého po celý rok. Sice se při konzervaci určitá část vitamínu C ztrácí, ale na druhou stranu si zachovává stejný obsah minerálů, karotenoidů a vlákniny jako ovoce čerstvé.
Sušené ovoce
Podobně je to také s ovocem sušeným, které při procesu zpracování ztrácí obvykle až 20% vitaminů, avšak stoupá obsah cukrů.
Exotické ovoce dle trvanlivosti
Čerstvé ovoce
U čerstvých plodů se neuvádí datum minimální trvanlivosti. Ovoce by však mělo být na první pohled zdravé, nevykrájené a bez známek hniloby.
Každý druh ovoce však není vhodný pro stejně dlouhé skladování a záleží také na tom, zda si koupíme ovoce nezralé, zralé či přezrálé. Pokud neplánujeme ovoce daný den sníst, je lepší kupovat plody mírně nedozrálé a nechat je doma dva tři dny dojít při pokojové teplotě. Zralé plody je vhodné uložit do chladničky.
Upravené ovoce (ovocný salát)
Ovoce nakrájené v plastové misce či na tácku však už musí být označeno datem použitelnosti.
Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 24hodin.
Mražené či konzervované ovoce
Dobou minimální trvanlivosti je pak označeno ovoce, které bylo zakonzervováno sterilací či zmrazením.
Obvykle lze kompoty či mražené ovoce skladovat neotevřené až 2 roky. Vždy se však řiďte pokyny na obalu, které se mohou lišit dle výrobce či způsobu zpracování. Po otevřeníby však měl být každý výrobek co nejrychleji spotřebován.
A co obsah vitaminů?
Byla-li konzervace provedena šetrným způsobem, může si i např. ovocný salát v konzervě uchovat stále vysoký obsah vitamínů. Dokonce může občas obsahovat vitamínů i více, v porovnání s ovocem čerstvým, které nebylo skladováno tím správným způsobem.
Na druhou stranu je nutno si uvědomit, že konzervované ovoce navíc obsahuje dosti přidaného cukru a různé přídatné látky (aditiva).
Sušené ovoce
Budete-li sušené ovoce skladovat dle doporučení na obalu (tedy v temnu a suchu), můžete ho doma mít až 2 roky.