Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Konzumace hotových pokrmů je pro nás příjemným rozšířením jídelníčku. Některé hotové pokrmy jsou obohacovány o vitamíny, stopové prvky, vlákninu a další pro tělo prospěšné látky.
Bohužel řada z nich obsahuje konzervanty, barviva a velké množství soli a cukru. Pokud bychom tedy konzumovali pouze hotové pokrmy z průmyslové výroby, určitě to bude mít negativní dopad na naše zdraví.
Hotové průmyslově vyráběné výrobky bychom neměli konzumovat každý den. Měli by být spíše doplňkem našeho jídelníčku v situacích, kdy nemáme čas uvařit domácí jídlo nebo jsme někde na cestách nebo na dovolené. Také si je můžeme dopřát ve chvíli, kdy máme chuť na nějaké jídlo, které si sami neumíme připravit.
Výhodou hotových pokrmů je také jejich pohodlnost a rychlost přípravy. Dalším a neméně důležitým faktem je záruka zdravotní bezpečnosti, která je garantována používáním moderních technologií při výrobě a přísnou kontrolou.
Velkou výhodou je také celoroční dostupnost a šíře sortimentu výrobků.
Některé hotové pokrmy obsahují konzervanty, barviva a velké množství soli a cukru. Pokud bychom tedy konzumovali pouze hotové pokrmy z průmyslové výroby, určitě to bude mít negativní dopad na naše zdraví.
Teplým pokrmem je označována potravina kuchyňsky upravená ke konzumaci v teplém stavu a udržovaná v teplém stavu po dobu uvádění do oběhu, přepravy a rozvozu.
Studeným pokrmem je potravina kuchyňsky upravená ke konzumaci za studena a uchovávaná v chladu po dobu uvádění do oběhu, přepravy a rozvozu.
Rozpracovaný pokrm je kuchyňsky opracovaná potravina ve všech fázích přípravy a výroby určená k další kuchyňské úpravě před konzumací v teplém nebo studeném stavu.
Zmrazený pokrm je teplý pokrm, který byl po ukončení výroby zmrazen na teplotu nejméně -18 °C ve všech částech pokrmu.
Zchlazený pokrm je teplý nebo studený pokrm, který byl ihned po ukončení výroby zchlazen na teplotu nejvýše +2 °C ve všech částech pokrmu.