Bylinky uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné, tmavé plastové nádobě nebo navlhčené utěrce či mokrém papírovém ubrousku a zabalte fresh fólií nebo alobalem.
Kde skladovat?
Kde skladovat koření
Sušené koření
Skladujeme v suchých, chladných a dobře větraných prostorách prostých plísní. Ideální je spíž. Nikdy ne v blízkosti potravin intenzivního zápachu.
Čerstvé koření
Skladujeme v chladničce, a co nejrychleji spotřebujeme. Zelené bylinky je možno skladovat namočené ve vodě nebo zabalené ve vlhkém ubrousku také v lednici.
Nezapomeňte vždy oříznout nejspodnější část (většinou suchých) stonků.
Pasty - pesta
Skladujte v dobře uzavřených sklenicích nebo nádobách uložených v lednici.
Tekuté koření - omáčky
Obvykle se uzavřené skladují ve spíži, po otevření je ukládejte do lednice. Ovšem skladovací podmínky se mohou lišit dle jednotlivých výrobců a použitých surovin, případně technologických postupů výroby.
Skladování hotových pokrmů z koření
Hotové pokrmy skladujte vždy dobře uzavřené, nejlépe např. v plastové krabičce v lednici.
Doporučení: uchovávejte v lednici při teplotě +4 °C a spotřebujte do 48 hodin.
Zmrazování
Pokud chcete pokrm zmrazit, řešením je opět plastová krabička, kterou označíte datem zamrazení. Jen nezapomeňte, že jste krabičku do mrazáku uložili a spotřebujte do pár měsíců. Rozmrazený pokrm znovu nezmrazujte.
Před samotnou konzumací vždy zkontrolujte senzorické vlastnosti pokrmu (vzhled, vůně, konzistence, chuť). Pokud vykazují nějaké změny, raději pokrm vyhoďte.
Rizika
Rizika skladování koření
V případě, že budeme koření dlouho vařit, může dojít k jeho zhořknutí. Koření je nutné uchovávat v suchu a nejlépe ve tmě. Jenom tak si zachová dlouho aroma, nutné pro ochucení pokrmů.
Čím více koření voní, tím je čerstvější. Teplo, světlo a vlhkost ničí nejen chuť, ale i vůni koření.