Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Bylinky uchovávejte v lednici ve vzduchotěsné, tmavé plastové nádobě nebo navlhčené utěrce či mokrém papírovém ubrousku a zabalte fresh fólií nebo alobalem.
Skladujeme v suchých, chladných a dobře větraných prostorách prostých plísní. Ideální je spíž. Nikdy ne v blízkosti potravin intenzivního zápachu.
Skladujeme v chladničce, a co nejrychleji spotřebujeme. Zelené bylinky je možno skladovat namočené ve vodě nebo zabalené ve vlhkém ubrousku také v lednici.
Nezapomeňte vždy oříznout nejspodnější část (většinou suchých) stonků.
Skladujte v dobře uzavřených sklenicích nebo nádobách uložených v lednici.
Obvykle se uzavřené skladují ve spíži, po otevření je ukládejte do lednice. Ovšem skladovací podmínky se mohou lišit dle jednotlivých výrobců a použitých surovin, případně technologických postupů výroby.
Hotové pokrmy skladujte vždy dobře uzavřené, nejlépe např. v plastové krabičce v lednici.
Doporučení: uchovávejte v lednici při teplotě +4 °C a spotřebujte do 48 hodin.
Pokud chcete pokrm zmrazit, řešením je opět plastová krabička, kterou označíte datem zamrazení. Jen nezapomeňte, že jste krabičku do mrazáku uložili a spotřebujte do pár měsíců. Rozmrazený pokrm znovu nezmrazujte.
Před samotnou konzumací vždy zkontrolujte senzorické vlastnosti pokrmu (vzhled, vůně, konzistence, chuť). Pokud vykazují nějaké změny, raději pokrm vyhoďte.
V případě, že budeme koření dlouho vařit, může dojít k jeho zhořknutí. Koření je nutné uchovávat v suchu a nejlépe ve tmě. Jenom tak si zachová dlouho aroma, nutné pro ochucení pokrmů.
Čím více koření voní, tím je čerstvější. Teplo, světlo a vlhkost ničí nejen chuť, ale i vůni koření.