Kde skladovat?
Skladujeme mléčné výrobky
Mléčné výrobky bychom měli skladovat především v nepoškozeném obalu v horní části chladničky při teplotě 4 - 8 °C. Jestliže na výrobku s označením jogurt je uvedena teplota skladování vyšší, je to nejspíš proto, že neobsahuje živé mikroorganismy. Trvanlivé smetany však lze skladovat i do teploty 24 °C. Zmrzliny musí být uloženy při teplotě minimálně -18° C.
Všechny mléčné výrobky bychom měli spotřebovat do data použitelnosti, které je uvedeno na obalu. Obvykle to bývá v rozmezí 15 – 21 dnů. Výjimkou jsou však trvanlivé smetany, které nám vydrží až 120 dnů a sušené mléčné výrobky, které můžeme mít doma několik měsíců až rok. Zdravotně nezávadnévšak zůstanou jen tehdy, jsou-li v neotevřeném a nepoškozeném obalu.
Po otevření by se však měly všechny druhy mléčných výrobků co nejrychleji spotřebovat. Doporučená doba je obvykle do 2 dnů. Vždy samozřejmě musíme přihlédnout k podmínkám skladování.
Častým tématem hovorů je otázka, zda vyhodit neotevřený jogurt, který byl uskladněn v lednici, ale má již prošlou dobu použitelnosti.
Tvrdí se, že doba spotřeby je většinou výrobcem stanovena nižší než jogurt skutečně vydrží. Musíme si však uvědomit, že s přibývajícím časem klesá množství jogurtových bakterií.
Mléčné výrobky prý můžeme i na krátký čas zamrazit. Je však otázkou, jak budou poté výrobky kvalitní a chutné. Důležité je také zamrazovat do speciálních nádob, které jsou k tomu určené.
Rizika
Rizika skladování mléčných výrobků
Pasterace mléka je bezpečná metoda k eliminaci bakterií a virů, které by se mohly podílet na vzniku onemocnění spotřebitele. Nepasterované mléko nakoupené na farmě nebo v mléčných automatech je nutné před použitím dostatečně tepelně ošetřit. Také fermentované mléčné výrobky z obchodní sítě jsou bezpečné a nepředstavují pro spotřebitele zdravotní rizika.