Mléko je velmi citlivé na vnější vlivy, snadno se infikuje mikroorganismy a vstřebává okolní pachy. Neskladujte ho proto vedle aromatických potravin. Pokud ho nevypijete celé, pokuste se balení znovu uzavřít.

Kde skladovat?

Mléko

Kde a jak skladovat mléko?

Mléčné výrobky je nejlepší skladovat při teplotě 4 – 8°C. Trvanlivé mléko ale můžeme uchovávat i při pokojové teplotě.

  • Čerstvé

V lednici vydrží neotevřené 3-5 dní.

  • Čerstvé s prodlouženou dobou trvanlivosti

Při správné teplotě vydrží neotevřené až 10 dní.

  • Trvanlivé

Uzavřené vydrží až 6 měsíců při pokojové teplotě

Po otevření bychom měli všechny typy mléka vypít do dvou dnů. Je také potřeba přihlédnout ke skladovacím podmínkám.

Nejchladnější část lednice je spodní. Mléko bychom ale měli ukládat do horní části nebo do postranních polic. Do výšky očí pak dejte nejpoužívanější potraviny, abyste lednici neměli dlouhou otevřenou. 

Rizika

Mléko

 

Rizika skladování mléka

Při špatném skladování mléko zkysne a může způsobit trávicí potíže.

Nejčastější vady u mléka:

  • Změna vůně
  • Změna chuti – nejčastěji bývá nahořklá, v mléce mohou být kusy
  • Změna barvy – špatným skladováním se barva mléka nemění, změna barvy může nastat, pokud je zvíře nemocné

Nepijte ani nevařte nakyslé, nahořklé nebo sražené mléko, také se vyvarujte mléka v nafouklém obalu. U trvanlivého mléka jsou známky kysnutí hůře rozpoznatelné. Vodítkem by mělo být datum spotřeby.