Mléko a mléčné produkty patří pro svůj optimální obsah živin k základním a nejdůležitějším potravinám člověka. Mléko, jako jedna z mála potravin, obsahuje absolutně vyvážený poměr živočišných bílkovin, tuků a sacharidů. Dále obsahuje vysoké množství vápníku a dalších minerálních látek – fosfor, draslík, hořčík, sodík, chlór, síru i řadu stopových prvků.

Vliv na zdraví

Mléko

Mléko a jeho vliv na zdraví

Mléko obsahuje 88 % vody, ale i tak je pro svou výživovou hodnotu zařazeno mezi potraviny. Obsahuje řadu vitaminů – B2, A (i provitamin karoten v plnotučném mléce ), B1, B6, E, D (v létě až 5x více) i malé množství  C.

Jejich obsah závisí na způsobu krmení dojnic a způsobu jejich života. Velmi důležitý pro zdraví člověka je i obsah riboflavinu.

Tipy a triky

Mléko

Mléko a jeho tipy a triky

  • Aby se nepřipálilo, je nejlepší mléko lehce osolit, při pečení osladit.
  • Připálení také zabráníte vypláchnutím varné nádoby studenou vodou.
  • Speciální hrnec na vaření mléka nahradí vodní lázeň.
  • Aby vám mléko neuteklo, dejte do něj při vaření nerezovou naběračku – pára tak bude moci volně unikat.
  • Před zjemňováním polévek a omáček mléko vždy svařte a vlívejte ho horké. Zabráníte srážení tuků a zkvašení hotového pokrmu.
  • Do bramborové kaše patří jedině vroucí mléko – jinak vám brambory zmodrají a kaše nebude hladká.

Rizika

Mléko

Mléko a jeho rizika

Mléko obsahuje mléčný cukr disacharid laktózu. Ta dodává tělu energii, stimuluje absorpci živin ve střevech a pomáhá ukládat vápník a železo. Její trávení probíhá v tenkém střevě, kde se ve střevní sliznici vyskytuje enzym laktáza. Ten štěpí mléčný cukr na dva monosacharidy (glukózu a galaktózu), které lidské tělo dokáže strávit. Někteří lidé mají laktázy málo nebo je málo účinná. Důsledkem je porucha trávení, která se projevuje nadměrnou plynatostí a průjmy.

Kravské mléko má velmi málo železa, proto dlouhodobá, výhradně mléčná výživa vede k chudokrevnosti.

Zajímavost: Asiaté a velká část Afričanů pít kravské mléko nemohou. Je to dáno tím, že mají nedostatečné množství nebo jim úplně chybí enzym laktáza, který štěpí mléčný cukr na cukry jednoduché a snadno stravitelné. Takže pokud vám přijede návštěva z Asie nebo Afriky, nenabízejte jim kravské mléko, mohli by mít potíže se strávením mléka.. Ovšem jogurty nebo tvrdé sýry jim vadit nemusí, neboť obsahují laktózy podstatně méně.

Mléko je velmi náchylné k mikrobiální kontaminaci. Může obsahovat patogenní bakterie, plísně či jejich toxiny a viry. Proto je nutno syrové (nepasterované) mléko nakupovat od prověřených, zdravotně nezávadných zdrojů a před konzumací ho tepelně upravit (převařit).

Druhy a rozdělení

MlékoDruhy a rozdělení mléka

Kravské mléko

Toto mléko je jedním z  nejpoužívanějších druhů mlék. Kravské mléko je bohaté na různé vitaminy, ovšem patří mezi nejběžnější potravinové alergeny.

Ovčí mléko

Obsahuje na rozdíl od kravského mléka více bílkovin, ale také vitaminů.  Vyšší je obsah například aminokyseliny cysteinu a prolinu. Celkově je nutriční hodnota ovčího mléka vyšší oproti mléku kravskému. Nelze však pokládat ovčí mléko za řešení při alergii na bílkovinu kravského mléka nebo při intoleranci laktózy, efekt je při těchto potížích obvykle velmi podobný.

Kozí mléko

Svým složením se podobné mléku kravskému, má však o něco více tuků, sirných aminokyselin a minerálních látek, obsahuje však méně celkových bílkovin. Hlavní rozdíl mezi kravským a kozím mlékem je ve složení a struktuře tuku. Lze říci, že kozí mléko je lehčeji stravitelnější. Typická chuť kozího mléka souvisí s obsahem mastných kyselin, hlavně pak kyseliny kaprinové. Kozí mléko obvykle není vhodnou alternativou pro osoby s alergií na bílkovinu kravského mléko nebo při intoleranci laktózy.

Další produkty z mléka

Smetana, máslo, jogurty, zakysané výrobky, sýry

Zajímavosti

Mléko

Zajímavosti o mléce

  • Kolem mléka je mnoho mýtů a pověr. Staří Keltové z něho vařili nápoj nesmrtelnosti. Indové věří, že život na naší planetě vznikl z vroucího oceánu mléka.
  • V produkci mléka jasně vede Evropa s vyprodukovanými více než 200 miliony tun. Velmi nízká produkce je v Asii, Japonci konzumují kokosové mléko a Čína dává přednost sójovým produktům. Nejméně mléka se vyprodukuje v Africe.
  • V oblibě je nejen kravské mléko, například takové oslí mléko sloužilo jako krášlící prostředek. Laponci pijí hlavně sobí mléko, Arabové si pochutnávají na velbloudím mléku. Pochoutkou pro mnohé národy je mléko kozí a ovčí, ruská tradiční kuchyně využívá i kobylí mléko.
  • Kráva může denně nadojit až 60 litrů mléka, nedoložený kubánský rekord je 109,5 litru.

Přehnali jste to na oslavě?

Mléko je alkalické (zásadité), zklidní podrážděnou žaludeční sliznici, která po alkoholovém excesu bývá překrvená.

Nemůžete usnout?

Pro dobrý spánek se doporučuje pohár horkého mléka s medem. Mléko má prokazatelně uklidňující a sedativní účinky. Proč tomu tak je? Může za to  bílkovina kasein, která se v trávicím ústrojí štěpí na aminokyselinu tryptophan, ze které následně vznika serotonin.  . Serotonin je neurotransmiter a je zodpovědný za to, jak se cítíme. Nedostatek serotoninu se může projevit depresemi a zvýšenou úzkostností. Med je katalyzátorem, který vše dopraví do mozku, kde se o zklidnění postará serotonin.

Mléko za medaili

Nigerijští olympionici dostávají za zisk olympijské medaile od státu po celý rok mléko zdarma.

Mléko ve filmu

Mléko se s úspěchem přidává do filmového deště. Mléko s vodou vytváří emulzi, která se lépe snímá kamerou a je ve filmu lépe viditelná.  Bohužel takový déšť ale zničí veškeré kostýmy herců.

Z historie

Historie mléka

Jak je to dlouho, co lidé využívají mléko savců? Vědci se domnívají, že již více než 12000 let, v době, kdy začali chovat divoká zvířata  pro svůj užitek. Nezvratné důkazy však získali až rozborem střepů pravěké keramiky staré 6500 let, tam byly nalezeny zbytky mléčného tuku. Dalším důkazem jsou nalezené sumerské vlisy, které jasně znázorňují dojení krávy a nástěnné malby nalezené v Egyptě. Postupem času se mléko stalo nejvíce konzumovanou potravinou živočišného původu na světě.