Mořské plody kupujte vždy ve známém obchodě nebo od ověřeného dodavatele. Prodejce musí zajistit správné zacházení a kvalitu. Kupujte tedy plody chlazené, nebo na vrstvě ledu, pokud možno zakryté.
Kvalitní produkt
Nákup kvalitních mořských plodů
Prodávaná potravina musí vonět, nesmí být cítit žádnými nežádoucími pachy. Plody kupujte vždy čerstvé. U plodů, které byly dlouho na slunci, nebo byl u nich porušen chladicí řetězec, mohou vznikat toxiny, které jsou pro lidi nebezpečné. Do nákupního košíku vkládejte mořské plody mezi posledními a cestou domů se nikde nezdržujte.
V letních horkých měsících použijte chladicí box nebo thermo tašku, která pomůže udržet potravinu déle v chladu
Podle čeho vybírat
Podle čeho vybírat mořské plody
Obsah tuku je závislý především na druhu mořských plodů, ale obecně jsou mořské plody zdravé a obsahují minimum tuku.
Více než 2 % tuku obsahují sušené mořské řasy, mušle svatojakubské, garnáti, ústřice, mušle slávky.
Dostupnost
Dostupnost mořských plodů
Kvalita mořských plodů je ovlivněna souborem podmínek od odchovu či výlovu až k technologii zpracování.
Supermarket
Obvykle zde můžeme zakoupit mořské plody za celkem nízkou cenu.
Zdravá výživa
Možnost výběru plodů v bio kvalitě.
Fishmarket, rybárna
Pro koupi kvalitních mořských plodů nejlepší volba. Obvykle máme možnost velkého výběru a proškolený personál nám většinou poradí i se skladováním a úpravou.
Balení a informace
Balení a informace u mořských plodů
Z obalu byste měli vyčíst:
- název potraviny
- název výrobce, dovozce
- při dovozu zemi původu vč. způsobu produkce (uloven v mořských vodách, nebo pochází z chovu)
- hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
- dobu spotřeby
- skladovací podmínky
- zmrazené produkty po rozmrazení znovu nezamrazovat
- složení potraviny
- výživovou hodnotu
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Rizika
Rizika nákupu mořských plodů
Čerstvé mořské plody musí vykazovat známky čerstvosti, příjemné vůně a přirozené barvy. Toto zboží obsahuje vysoký podíl vody a velmi rychle podléhá zkáze. Proto je potřeba zboží co nejdříve po nákupu zchladit nebo zpracovat. Mražené výrobky vykazují obvykle horší organoleptické vlastnosti než čerstvé.
Organoleptické vlastnosti jsou charakteristiky, které lze hodnotit lidskými smysly.