Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Mořské plody kupujte vždy ve známém obchodě nebo od ověřeného dodavatele. Prodejce musí zajistit správné zacházení a kvalitu. Kupujte tedy plody chlazené, nebo na vrstvě ledu, pokud možno zakryté.
Prodávaná potravina musí vonět, nesmí být cítit žádnými nežádoucími pachy. Plody kupujte vždy čerstvé. U plodů, které byly dlouho na slunci, nebo byl u nich porušen chladicí řetězec, mohou vznikat toxiny, které jsou pro lidi nebezpečné. Do nákupního košíku vkládejte mořské plody mezi posledními a cestou domů se nikde nezdržujte.
V letních horkých měsících použijte chladicí box nebo thermo tašku, která pomůže udržet potravinu déle v chladu
Obsah tuku je závislý především na druhu mořských plodů, ale obecně jsou mořské plody zdravé a obsahují minimum tuku.
Více než 2 % tuku obsahují sušené mořské řasy, mušle svatojakubské, garnáti, ústřice, mušle slávky.
Kvalita mořských plodů je ovlivněna souborem podmínek od odchovu či výlovu až k technologii zpracování.
Obvykle zde můžeme zakoupit mořské plody za celkem nízkou cenu.
Možnost výběru plodů v bio kvalitě.
Pro koupi kvalitních mořských plodů nejlepší volba. Obvykle máme možnost velkého výběru a proškolený personál nám většinou poradí i se skladováním a úpravou.
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Čerstvé mořské plody musí vykazovat známky čerstvosti, příjemné vůně a přirozené barvy. Toto zboží obsahuje vysoký podíl vody a velmi rychle podléhá zkáze. Proto je potřeba zboží co nejdříve po nákupu zchladit nebo zpracovat. Mražené výrobky vykazují obvykle horší organoleptické vlastnosti než čerstvé.
Organoleptické vlastnosti jsou charakteristiky, které lze hodnotit lidskými smysly.