Málokteré potraviny mají tak krátkou dobu trvanlivosti a jsou tak náročné na správné skladování jako plody moře. Pokud si na nich máme opravdu pochutnat, musíme vědět, jak s nimi nakládat před tepelnou úpravou i po ní.
Kde skladovat?
Kde skladovat mořské plody?
Mořské plody se stejně jako ryby velmi rychle kazí a to platí nejen pro syrové, ale i pro mořské plody a ryby upravené nebo pro otevřenou rybí konzervu, proto není vhodné je dlouho skladovat.
Jak skladovat?
Skladování mořských plodů musíme věnovat mnohem větší péči, jelikož obsahují velké množství vody a tudíž mohou rychleji podlehnout zkáze.
Lednice
Ať si domů doneseme mořské poldy čerstvé či chlazené, je nutné je skladovat v lednici a co nejdříve je spotřebovat. V lednici lze syrové ryby skladovat maximálně 48 hodin.
Mrazák
Mražené ryby pak skladujeme v mrazáku při teplotě při teplotě - 18 °C a nižší. Před použitím je vhodné je mírně rozmrazit v ledničce.
Spíž
Sušené rybí výrobky a rybí konzervy lze skladovat při pokojové teplotě v temnu a suchu.
Vždy se ovšem řiďte doporučením od výrobce, je uvedeno na obale.
Rizika
Rizika skladování mořských plodů
Pokud budou mořské plody ponechány i několik desítek minut při pokojové teplotě (20°C) mohou vzniknout bakteriální toxiny, případně biogenní aminy - histamin. Konzumace produktů, které mají vysoké hodnoty těchto látek, mohou vyvolávat alergické reakce případně další nepříjemné příznaky.