Druhy a rozdělení mořských plodů
Čerstvé mořské plody
Mořské plody je nejlepší zkonzumovat v den, kdy jsme je koupili. V ledničce s teplotou do + 5°C by nám však mohly vydržet zdravotně nezávadné až 2 dny.
Mražené mořské plody
Vždy se řiďte pokyny na obalu, jelikož trvanlivost závisí na druhu mořských plodů. Zmražené mořské plody lze však skladovat až 1 rok.
Je však nutné si uvědomit, že je rozdíl, zamrazíme-li si mořské plody sami doma nebo je zakoupíme v obchodě. Výrobce totiž používá obvykle k zmražení tzv. šokovou metodu (prudké zmražení ryby v celé vrstvě masa), při níž nedojde k poškození buněk. Tohoto doma nejsme schopni, a proto trvanlivost doma zmražených mořských plodů bývá menší a to 3- 4 měsíce.
Sušené mořské řasy
Trvanlivost sušených mořských řas je až 18 měsíců.
Konzervované mořské plody
Vždy se řiďte datem minimální trvanlivosti, které je vždy uvedeno na obalu. Obvykle lze konzervy skladovat až 3 roky. Po otevření je však nutno spotřebovat do 24 hodin.