Abychom mohli jíst opravdu kvalitní potraviny, nesmíme zapomínat na jejich správné uskladnění. Každý jistě dobře ví, že špatné skladování může vést ke snížení výživové hodnoty potraviny a hlavně k rychlejšímu zkažení produktu.
Kde skladovat?
Skladujeme mouku
Čím déle budete mouku skladovat, tím více vlhkosti ztrácí, snadněji zatuchne a dokonce může změnit i chuť. Delší doba uskladnění může nemile ovlivnit i provedení některých receptů, jelikož déle skladovaná mouka potřebuje přijmout více tekutiny než mouka čerstvá!!! Budete-li však potraviny skladovat tím správným způsobem, lze jejich životnost několikanásobně prodloužit.
Spíž
Moukám bude nejlépe v tmavé a suché spíži. Díky tmavému prostředí, by měly i pomaleji žluknout. Rovněž si dejte pozor, aby ve spíži nebyl úplně omezen přístup vzduchu a zapomeňte na skladování mouky v blízkosti výrazných pachů, jelikož je velice snadno přejímá.
Mouku lze skladovat neotevřenou v původním obalu až několik měsíců.
Celozrnné mouky mají většinou kratší trvanlivost (kolem 6 měsíců).
Nejpoužívanější mouky u českých žen (pšeničná hladká, polohrubá či hrubá) lze doma skladovat až 9 měsíců.
Ať již budete skladovat jakýkoliv druh mouky, dejte si pozor na to, aby obal nebyl někde protržený. Mouka pak rychleji navlhne a snadněji ji mohou napadnout mouční nepřátelé.
Po otevření je nejvhodnější ji přesypat do plátěných sáčků jako v dávných dobách. Nemáte-li je, postačí i dobře uzavíratelné dózy. Ty jsou většinou průhledné, díky čemuž můžete zaznamenat každou nežádoucí změnu či příměs.
Najdete-li v mouce nějaké živočišné škůdce, je lepší ji celou vyhodit.
Před každým použitím je vhodné mouku důkladně prosít. Nejen že vaše výrobky budou chutnější, ale můžete se vyhnout nepříjemným příměsím či nečistotám ve vašem kuchařském či pekařském umění.
Lednice, Mrazák
Chcete-li mouku uchovat delší dobu, lze ji prý uchovávat také v lednici či mrazáku. Můžete se takto vyhnout např. moučným červům. Na druhou stranu je nutno zvážit to, zda výrobky z takto skladované mouky budou kvalitní.
Rizika
Rizika skladování mouky
Proces žluknutí hlavně celozrnné mouky je urychlován vnějšími faktory. Rychleji žlukne na světle a při vyšší teplotě. Čím je mouka starší, tím její enzymy ztrácejí účinnost a ničí se část vitaminů. Proto se vyvarujte staré celozrnné mouky .Také si vždy ověřte datum spotřeby, nikdy nevíte, jak dlouho a v jakých podmínkách obchodníci mouku skladují. Čím je mouka čerstvější, tím je zdravější.
Při uchovávání mouky myslete na to, že vám nesmí navlhnout. V tu chvíli se mouka znehodnotí a dále se nedá použít. Pokud vám přijde mouka žluklá, vyhoďte ji, nikdy ji nekonzumujte.
Zbyla-li vám mouka z obalování řízků, nikdy ji nevracejte zpět do nádoby s nepoužitou moukou. Mouka může obsahovat části syrového vajíčka a masa. Do mouky se tedy mohou přenést různé patogenní bakterie jako je Salmonella, Kampylobakter apod. Proto tuto mouku raději vyhoďte.