Nápoje zpravidla ukládáme na dno nákupního vozíku z důvodu jejich objemu a váhy. Při nákupu sledujeme zejména neporušenost obalu a datum trvanlivosti. U některých typů obalů lze posoudit např. možné zakalení nápoje, které však nemusí být na závadu. Tato informace bývá na obale uvedená.
Při cestě domů je nutno si dát pozor na rozbití jednotlivých, zejména skleněných balení.
Kvalita
Nakupujeme kvalitní nealkoholické nápoje
Kvalita nealkoholických nápojů je závislá na použité vstupní surovině a dle toho se také nápoje rozdělují. Snažíme se vybírat nápoje, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Přírodní ovocné šťávy bez přidaných cukrů, barviv a konzervantů jsou výborným zdrojem vitamínů a navíc jsou dobře stravitelné.
U vod je vždy kvalitnější perlivá stolní voda než voda sodová.
U limonád záleží, zdali jsou doslazované a dále jaký typ sladidla je použit.
Samozřejmostí dnešní doby je také dostupnost nealkoholických nápojů v bio kvalitě.
Druh
Nakupujeme nealkoholické nápoje podle druhů
Voda
Perlivá, neperlivá, jemně perlivá, kojenecká voda, sodovka.
Minerální voda
Vybíráme dle složení – množství a typ rozpuštěných minerálů, prospěšnost pro naše zdraví, důležité je nepít dlouhodobě jeden typ minerální vody.
Limonády
Ovocné, s ovocnou příchutí, kolové nápoje, tonik.
Ovocné nápoje
Džusy, nektary, šťávy.
Zeleninové nápoje
Ostatní nealkoholické nápoje – Energy drinky, izotonické nápoje pro sportovce.
Trvanlivost
Trvanlivost nealkoholických nápojů
Zde velmi záleží, zdali se jedná o nápoje pasterované nebo pouze čerstvé ovocné šťávy. Trvanlivost může být od několika dnů až po roky v případě limonád.
Sezónnost
Sezónnost nealkoholických nápojů
O sezónnosti u nealkoholických nápojů lze hovořit zejména v případě zcela neošetřených ovocných popř. zeleninových šťáv. Ty jsou dostupné pouze v období sklizně daného druhu ovoce nebo zeleniny.
Různí výrobci připravují limitované edice nealko nápojů např. pro horké letní dny ve stylu osvěžujících koktejlů. Naopak pro zimní období přichází ke slovu skořice, zázvor, čokoláda.
Rizika
Rizika nealkoholických nápojů
Při nákupu je třeba dbát na kontrolu neporušenosti obalu a kontrolu data minimální trvanlivosti. Pokud nakupujeme nealkoholické nápoje, mělo by nás také zajímat, jak s nimi zachází prodejce, zdali je neskladuje např. na slunci. Nápoje je třeba vždy chránit před přímým slunečním světlem. Také je riziko v případě, že byly nápoje skladovány v přítomnosti těkavých látek, některé typy obalů (plast) jsou pro tyto látky propustné a může dojít ke kontaminaci nápoje škodlivými látkami.