Při skladování bychom se měli řídit doporučením od výrobce, které by mělo být uvedeno na etiketě. Skladovací podmínky jsou odvislé zejména dle použité technologie výroby a způsobu konzervace.
Obecně by se nealkoholické nápoje měly skladovat ve vzdušných a dobře větraných místnostech pokud možno bez přístupu světla.
Doporučená teplota 2°C- 15°C, konzervované výrobky 2°C – 20°C a relativní vlhkost nejvýše 70%.
Po otevření balení by se nápoj měl skladovat v chladu a spotřebovat by se měl do 3 dnů. Opět se ale řídíme doporučením výrobce.
Rizika
Riziko skladování nealkoholických nápojů
U skladování nealkoholických nápojů bychom si měli dát pozor zejména na to, aby nealkoholické nápoje nebyly vystaveny přímému slunečnímu záření. Neboť sluneční záření způsobí rychlejší průběh chemických procesů v nápoji, zvýšení teploty nápoje případně může mít za následek pomnožení nežádoucích mikroorganismů.
To je potřeba zohlednit např. u automatů na vodu, které jsou často nevhodně umístěné a nepřikryté. Ve vodě pak dochází k pomnožení řas nebo bakterií.
Je třeba si uvědomit, že některé obaly jsou částečně propustné pro těkavé sloučeniny, které kontaminují obsah v obalu. Neskladujeme tedy nápoje společně s takovými látkami.