Rizika skladování ovoce
Je nutno si uvědomit, že ovoce velice rychle přejímá cizí pachy a vůně, proto, chcete-li si na ovoci opravdu pochutnat, vyvarujte se jeho skladování ve společnosti zeleniny, zvláště pak brambor.
Ať už budete vybírat jakýkoliv druh ovoce, rozhodně se vyhněte viditelně zašpiněným plodům nebo plodům s otlaky a tmavými skvrnami. Tato místa mohou být velice snadno napadena hnilobou či plísní. Nekupujte ani plody s odlomenou stopkou, jelikož jsou taktéž náchylnější k hnilobám.
Před vlastním opracováním ovoce opláchneme pitnou vodou. K tepelnému zpracování používáme jen kvalitní plody nenapadené hnilobou. I po vykrájení mohou obsahovat tepelně odolné mykotoxiny. Mražené může obsahovat viry způsobující průjmová onemocnění a v horším případě hepatitidy. Vzhledem k tomu, že právě mražení viry konzervuje, mražené ovoce před konzumací raději krátce tepelně opracujte.