Nákup kvalitního pečiva
Pečivo nenakupujte do zásoby. Podléhá okolním vlivům prostředí a rychle stárne a tvrdne. Proto je dobré pečivo nakupovat pouze v přiměřeném množství a co nejčastěji. V obchodě vložíme nebalené pečivo do sáčku, na což použijeme jednorázové rukavice nebo kleště na pečivo. Pokud není ani jedno k dispozici, použijeme pro výběr pečiva další sáček. Při cestě domů je třeba dbát na zamezení kontaminace z okolního prostředí nebo jiných potravin v nákupní tašce, to se týká zejména syrového masa a čerstvých vajec.
Kvalita pečiva a cukrářských výrobků je velmi rozdílná. Zaměřit se můžeme také na výrobce, který by měl být dohledatelný formou cedulky uvedené na boxu s nebaleným pečivem, nebo na vyžádání u personálu. Zároveň na baleném pečivu najdeme veškeré informace vždy. Jedním z ukazatelů kvality pečiva je také jeho vůně. Chlebové aroma zatím nedokázal nikdo napodobit nebo vyrobit uměle. Po rozkrojení by měla být střída přiměřeně pórovitá a elastická. Pokud je chléb kvalitní a vy jej budete správně skladovat, měl by vydržet chutný týden.
Některé prodejny, obvykle větší supermarkety či hypermarkety umožňují nakrájení čerstvě zakoupeného chleba. Do kráječů však nikdy nedávejte čerstvý teplý chléb, neboť těsto je ještě vlhké a krájením se potrhá.