Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Pochutiny jsou poměrně široká a rozmanitá skupina potravin. Jedná se především o suché potraviny, které nemají specifické požadavky na teplotu. Proto je do nákupního vozíku můžete vkládat hned mezi prvním zbožím. Nakupujte vždy pouze nepoškozené a čisté obaly. Cestou domů dejte pozor, aby vám, zvláště za sychravého počasí pochutiny nenavlhly.
Pochutiny se vyplatí nakupovat opravdu kvalitní, mají výraznější chuť a lepší povzbudivé účinky. Proto se doporučuje navštívit specializované prodejny. Obchůdky s čaji, čajovny, prodejny s kávou a kavárny. V současné době jsou již rozšířené i obchůdky s kakaem a čokoládou. V těchto obchodech nalezte opravdu čerstvé a kvalitní potraviny. Je zde velký výběr ze všech koutů světa a prodejce vám většinou ochotně poradí a vysvětlí jak pochutinu správně připravit.
V supermarketu je výběr omezenější, spíše se zde prodávají snadno připravitelné pochutiny, horší kvality a ne vždy je pochutina čerstvá. Výhodou je, že máte veškeré zboží pod jednou střechou.
Obchody se zdravou výživou nabízejí nejčastěji pochutiny v biokvalitě. Bioprodukty musí být vždy doložené certifikátem o bio kvalitě.
Na internetu je velké množství e-shopů, které nabízejí širokou škálu pochutin. V tomto případě si však nemůžeme dopředu ověřit jejich kvalitu.
Káva a čaj jsou potraviny, ve kterých se tuk prakticky nevyskytuje. Z pochutin nalezneme tuk v kakau. Kakao nacházíme v obchodech v podobě kakaového prášku. Máme dva druhy kakaový prášek tučný (21-23% tuku v sušině) a kakaový prášek odtučněný (10% tuku v sušině).
Čerstvá a chutná káva nám vydrží pouze několik dní maximálně týdnů a to za předpokladu správného skladování. Káva obsahuje oleje a těkavé látky, ty na vzduchu žluknou a zhoršuje to chuť kávy.
Čaj je potravina s dlouhou trvanlivostí. Minimální trvanlivost se pohybuje okolo 18-ti měsíců. Na skladování má však vliv správný způsob skladování. Velmi důležité je chránit čaj před vlhkem.
Kakao také patří mezi poměrně trvanlivé potraviny. Jeho trvanlivost je několik měsíců. Dobu trvanlivosti se vyplatí dodržovat, protože je snadno napadáno škůdci. Jakmile již sáček s kakaem jednou otevřeme, snižuje se nám tím trvanlivost, je tedy velmi důležité jeho dobré uzavření.
Kvalita pochutin je ovlivněna celým procesem od pěstování, přes zpracování, balení až po konečné vystavení v obchodě. Celý tento proces ovlivňuje řada faktorů. Nejvýznamnější je odrůda, ta svými vlastnostmi rozhoduje o výnosu a kvalitě produkce. Dále záleží na oblasti, kde je plodina pěstována a také na počasí v dané sezóně.
Kávovníkům se nejlépe daří v rozmezí teplot mezi 18 a 21°C s chladným a vlhkým klimatem.
Kakaové boby rostou v tropickém pásmu. Kakaovníky rostou pouze v omezeném pásu asi 10° na sever i na jih od rovníku. Většina světových plantáží se nachází v Africe.
Čajovník (Thea sinensis) se pěstuje hlavně v Číně, na Tchaj-wanu, v Japonsku, v Indii, na Srí Lance a v jihovýchodní Asii a v menším rozsahu i v Africe. Afrika
Pro čaje z oblasti Keni je typický tmavý odvar, ten je velmi silný a voňavý. Jedná se velmi kvalitní druhy.
V této oblasti vznikají hlavně čajové směsky.
Odsud pochází velmi oblíbený čaj rooibos - nejedná se však o čaj v pravém slova smyslu, neboť nepochází z čajovníku a z botanického hlediska s ním nemá nic společného Rooibos v překladu znamená červený keř, je to označení pro rostlinu, ze které pochází a která roste v horkém prostředím afrického buše.
Další oblasti kde se čaj pěstuje je Kamerun a Tanzanie.
Jedná se o největší region na světě, který se zabývá pěstováním a výrobou čaje. Jedná se o čaje s intenzivním odvarem a nasládlou chutí. Pro čaje z této oblasti je typická sytá barva.
Má jemnou chuť a jedinečnou vůni, které vznikají díky kombinaci chladného ovzduší s početnými mlhami, dále také reliéfu terénu, nadmořské výšce, srážkám a kvalitě půdy. Čaje se zde sbírají v různých ročních obdobích, což umožňuje získávat výrazně rozdílné příchutě. Tyto čaje jsou opravdu jedinečné.
Jedná se o malý region, kde se pěstují silné čaje s intensivním odvarem.
Zde se vyrábějí silné a výrazné čaje typu Darjeeling.
Zde se pěstuje mnoho druhů čaje. Na plantážích položených níže, vznikají čaje silné a tmavé, které se často používají do směsí. Na plantážích ve středních výškách jsou čaje s bohatým odvarem a plantáže, které jsou vysoko, dávají čaje špičkové kvality se zlatavou barvou.
V Číně se pěstuje nepřeberné množství kvalitních čajů. Nalezneme zde bílé čaje, zelené, černé, Oolong.
Ty to čaje jsou nejčastěji světlé, lehké a mírně nasládlé. Používají se především do směsí.
Zde se vyrábí hlavně čaje zelené.
Vyrábí se zde klasický černý čaj, zelený čaj a Oolong.
Vyrábí se zde převážně černé čaje, které se používají hlavně ve směsích.
Vyrábí se zde černé čaje, které se exportují především do USA.
Zde se vyrábí černé čaje, které se hlavně prodávají návštěvníkům ostrovů.
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Kávu a kakao nakupujte vždy v neporušeném a čistém obalu. Pochutiny se často dovážejí z dalekých koutů světa, a proto si zkontrolujte, zda je na obale návod a hlavně datum spotřeby v českém jazyce. Nikdy nekupujte takové zboží, kterému brzy končí doba spotřeby.
Chcete-li si koupit opravdu kvalitní čaj, snažte se je kupovat v ověřených obchodech. Pokud tuto možnost nemáte, obchod si před nákupem dobře prohlédněte Může se Vám stát, že sypaný čaj na váhu má krátkou trvanlivost. To je známkou toho, že je již dlouho skladován a nevíme za jakých podmínek. Lepší je kupovat čaje balené přímo u výrobce, správně zabalený čaj je i po otevření čerstvý a má lahodnou vůni i chuť.