Pochutiny je nutné správně skladovat, jinak se může snížit kvalita potraviny nebo se může zcela znehodnotit.
Kde skladovat?
Skladujeme pochutiny
Především káva a kakao se přidávají do nejrůznějších sladkých pokrmů a dezertů. Tyto výrobky je nutné skladovat podle dalších surovin, ze kterých je výrobek vyrobený.
Dejte je do plastové uzavíratelné nádoby nebo je přetáhněte potravinářskou fólií a uschovejte do ledničky. Před dalším použitím zkontrolujte senzorické vlastnosti (vzhled, vůně, konzistence, chuť) a pokud se pokrm vzhledově změnil, je na něm viditelná plíseň či zapáchá, určitě jej vyhoďte.
Doporučené skladování: do +4 °C, spotřebujte max. do 48 hodin.
Další možností je zamražení. Při mrazírenských teplotách můžete výrobky uchovat několik měsíců. Než balíček uložíte do mrazáku, označte ho názvem potraviny a datem zamražení.
Káva
Káva musí být uložena v uzavřené, vzduchotěsné a suché nádobě. Tuto nádobu uložte na tmavé a chladné místo. Káva se při skladování nesmí dostat do kontaktu s vodou, proto kávu neuchovávejte v lednici. Při otevírání ledničky, se na nádobě s kávou kondenzuje vlhkost, a ta kávu znehodnocuje. Celá kávová zrna můžete dát do vzduchotěsné nádoby a zmrazit. Pro mletí se zrna nemusí rozmrazovat. Takto uskladněná zrna vám vydrží až půl roku. Pražená zrna snadno pohlcují okolní pachy, proto je neuchovávejte společně s jinými aromatickými potravinami.
Kakao
Kakao stejně jako káva lehko absorbuje vlhkost. Proto je nutné ho uložit na suché místo, nejlépe se stálou teplotou, teplota je běžná pokojová. Pokud kakao navlhne, vytvoří se v něm hrudky, které se špatně rozpouští. Dále kakao snadno nasává pachy, proto ho vždy uchovávejte v neprodyšné nádobě.
Čaj
Čaje je vhodné skladovat v kovových a keramických nádobách k tomu určených. Před použitím zkontrolujte, zda není nádoba cítit po jiné potravině. Skleněné nádoby jsou méně vhodné, protože v nich čaj rychle zvětrá. Pokud chcete opravdu použít skleněnou nádobu, je vhodnější tmavé a barevné sklo. Papírové krabičky používejte pouze s vnitřní hliníkovou fólií. Vhodné je čaj skladovat v papírovém sáčku. Plastové nádoby nejsou vhodné, protože mají vlastní pach či vůni, která čaj velmi rychle znehodnotí. Správně uskladněný čaj vám vydrží až dva roky. Ale některé kvalitní čaje mají dobu spotřeby kratší, většinou několik měsíců.
Nikdy nenechávejte nádoby s pochutinami na přímém slunci, neukládejte je v blízkosti aromatických potravin, neskladujte je na horkém místě a ve vlhku. Vhodné je vždy využít nejchladnější možnou místnost, kde běžně uchováváme ostatní potraviny a to zejména v horkých letních měsících.
Rizika
Rizika skladování pochutin
Máte-li pochutiny uložené na světle a v horku, mohou žluknout. Jejich chuť pak není dobrá a pochutina se tím znehodnotí. Pokud vám pochutina zvlhne, vytvoří se v ní hrudky, které se špatně rozpouští, což celkově snižuje její senzorickou hodnotu. Při velké vlhkosti se může stát, že bude potravina napadena plísněmi a bude zcela znehodnocena.