Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Když víme, podle čeho vybírat, můžeme dnes koupit i velmi kvalitní polotovary. Ty nám následně ušetří drahocenný čas a pomohou připravit zdravý, chutný pokrm během krátké chvilky. Jakými pravidly bychom se měli řídit při nákupu sušených, chlazených a mražených polotovarů?
Při nákupu polotovarů je důležité jaké polotovary nakupujeme, zda chlazené, mrazené nebo suché a konzervované. A podle toho s nimi také manipulujeme.
V případě nákupu chlazených polotovarů je důležité, zejména v letních měsících, dodržení chladírenského řetězce. Cesta z obchodu by měla být co nejkratší a poté bychom měli polotovary ihned uložit do lednice.
Důležité je dodržení mrazírenského řetězce, při transportu domů využití např. termotašek, zejména v letních měsících a uložení do mrazáku ihned po příchodu domů.
Různé směsi, instantní výrobky atd. zde je nutno si dávat pozor na možné poškození obalu. Při cestě domů je nutno si dát pozor na to, aby nedošlo k navlhnutí a tím poškození výrobku.
Při nákupu polotovarů vždy je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).
Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.
Polotovary jsou snadno dostupné v supermarketech, minimarketech, na čerpacích stanicích, jako doplňkový prodej v obchodech s denním tiskem apod. Snažme se vždy nakupovat pouze tam, kde je prostředí čisté a odpovídající skladování a uchovávání potravin.
Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce nejlépe ví, jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.
Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce ví nejlépe jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.
Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.