Když víme, podle čeho vybírat, můžeme dnes koupit i velmi kvalitní polotovary. Ty nám následně ušetří drahocenný čas a pomohou připravit zdravý, chutný pokrm během krátké chvilky. Jakými pravidly bychom se měli řídit při nákupu sušených, chlazených a mražených polotovarů?
Kvalitní produkt
Nákup kvalitních polotvarů
Při nákupu polotovarů je důležité jaké polotovary nakupujeme, zda chlazené, mrazené nebo suché a konzervované. A podle toho s nimi také manipulujeme.
V případě nákupu chlazených polotovarů je důležité, zejména v letních měsících, dodržení chladírenského řetězce. Cesta z obchodu by měla být co nejkratší a poté bychom měli polotovary ihned uložit do lednice.
Mrazené polotovary
Důležité je dodržení mrazírenského řetězce, při transportu domů využití např. termotašek, zejména v letních měsících a uložení do mrazáku ihned po příchodu domů.
Suché polotovary
Různé směsi, instantní výrobky atd. zde je nutno si dávat pozor na možné poškození obalu. Při cestě domů je nutno si dát pozor na to, aby nedošlo k navlhnutí a tím poškození výrobku.
Podle čeho vybírat
Podle čeho vybírat polotvary
Při nákupu polotovarů vždy je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).
Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.
Polotovary jsou snadno dostupné v supermarketech, minimarketech, na čerpacích stanicích, jako doplňkový prodej v obchodech s denním tiskem apod. Snažme se vždy nakupovat pouze tam, kde je prostředí čisté a odpovídající skladování a uchovávání potravin.
Polotovary dle druhu
- Masné
- Bezmasé
- Suché v prášku
- Nápoje v prášku
Polotovary dle trvanlivosti
- Chlazené polotovary mají trvanlivost většinou pár dní až týden.
- Mrazené polotovary mají trvanlivost většinou kolem jednoho roku.
- Suché polotovary a konzervy mají trvanlivost i několik let.
Dostupnost
Dostupnost polotvarů
Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce nejlépe ví, jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.
Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.
Balení a informace
Balení a informace polotvarů
Z obalu polotovarů byste měli vyčíst:
- název potraviny
- název výrobce, dovozce
- při dovozu zemi původu
- hmotnost / přípustné hmotnostní odchylky od deklarované hmotnosti
- dobu spotřeby
- skladovací podmínky
- zmrazené produkty po rozmrazení znovu nezamrazovat
- složení potraviny
- výživovou hodnotu
Údaje musí být uvedeny samozřejmě v českém jazyce.
Rizika
Rizika nákupu polotvarů
Při nákupu je třeba si dávat pozor na dobu spotřeby daného polotovaru. Dále je třeba věnovat pozornost udaným skladovacím podmínkám. Jen výrobce ví nejlépe jak daný polotovar skladovat, aby si zachoval své původní a námi požadované vlastnosti.
Velmi důležitá je také kontrola neporušenosti obalu a kontrola celkového vzhledu polotovaru.