Podle čeho vybírat polotvary
Při nákupu polotovarů vždy je třeba posoudit celkový vzhled nakupovaného výrobku, a zda nám jeho technologické zpracování vyhovuje. Do tohoto hodnocení lze zahrnout senzorické vlastnosti potravin (vzhled, vůně, konzistence popř. chuť).
Poté jsou důležité údaje o složení uváděné na obale.
Polotovary jsou snadno dostupné v supermarketech, minimarketech, na čerpacích stanicích, jako doplňkový prodej v obchodech s denním tiskem apod. Snažme se vždy nakupovat pouze tam, kde je prostředí čisté a odpovídající skladování a uchovávání potravin.
Polotovary dle druhu
- Masné
- Bezmasé
- Suché v prášku
- Nápoje v prášku
Polotovary dle trvanlivosti
- Chlazené polotovary mají trvanlivost většinou pár dní až týden.
- Mrazené polotovary mají trvanlivost většinou kolem jednoho roku.
- Suché polotovary a konzervy mají trvanlivost i několik let.