Rizika konzumace ryb
Rybí maso může obsahovat nebezpečné bakterie, viry i parazity, proto by mělo být konzumováno až po tepelné úpravě.
Kazící se nebo již zkažené maso může u konzumenta vyvolat alergické reakce.
Některé druhy mořských ryb v sobě obsahují větší množství těžkých kovů jako je arzen, rtuť a kadmium.
Mořské ryby a těhotenství
Přesto, že jsou mořské ryby v těhotenství důležité, jsou tu i určitá rizika. Mořské ryby obsahují rtuť a další těžké kovy. Zejména u těhotných žen je vhodné vyhnout se, či alespoň omezit, konzumaci některých druhů ryb. Jedná se především o mečouna, žraloka a makrelu, neboť v jejich těle je koncentrace rtuti vyšší, dále by se měly vyhnout konzumaci zauzeného či marinovaného lososa. Obvykle větší množství nežádoucích látek obsahují větší ryby, které žijí déle, nemusí to však být pravidlem. Nicméně není to ale důvod k úplnému vyřazení mořských ryb z jídelníčku těhotných žen. Naopak, během těhotenství je příjem omega 3 mastných kyselin pro správný vývoj plodu velmi důležitý. Těhotné ženy, které ryby nekonzumují, by měly omega 3 mastné kyseliny nahradit ve formě doplňků stravy.
Pozor na východoasijskou rybu Fugu (tetrodon, „pufferfish“). Maso této ryby je mimo reprodukční období sice netoxické a v Japonsku je považováno za pochoutku, ovšem i tak každoročně dojde k několika desítkám otrav.
Pangasius se stal nejen v ČR, ale po celém světě, velmi oblíbenou rybí pochoutkou. Má vynikající chuť, nezapáchá rybinou, je lehce stravitelný a dá se koupit za velmi rozumnou cenu. Vybírat bychom měli bílé či lehce narůžovělé kusy, jiná barva svědčí o horší kvalitě. Je k nám dovážený z Vietnamu, kde se odehrává jeho produkce v deltě Mekongu. Voda v této deltě není zrovna čistá, snad právě proto Pangasius je pod stálým dozorem kontrolních orgánů. V dřívějších dobách objevili kontrolní orgány EU stopy malachitové zeleně (karcinogen působící proti plísním a parazitům) v mase těchto ryb.